Hoppa till huvudinnehåll

Wikipedia stängs i protest mot lagförslag

Bild: Yle Uutisgrafiikka wikipedia

Det webbaserade uppslagsverket Wikipedias engelskspråkiga version är ur bruk under onsdagen. Det är en protest mot den lag mot piratkopiering som bereds i den amerikanska kongressen.

Internetjättarna Wikipedia, Google, Twitter och Yahoo motsätter sig lagen och varnar för att den möjliggör censurerande av internet.

I ett öppet brev som publicerades i december varnade internetjättarna för att USA:s regering efter att lagen trätt i kraft kommer att kunna censurera internet på samma sätt som Kina, Malaysia och Iran nu gör.

President Barack Obamas styre meddelade under veckoslutet att man i samarbete med kongressen nu funderar på hur lagen kunde utformas så att den tryggar yttrandefriheten och integritetsskyddet, samtidigt som den skulle få ett stopp på piratkopiering.

Wikipedia-grundare: Säg er åsikt om lagförslaget
Jimmy Wales som hör till Wikipedia-grundarna skrev på måndagen i ett Twitter-meddelande att uppslagsverkets engelskspråkiga version är ur bruk hela onsdagen. Han uppmanar alla studerande att göra sina läxor i tid. Avbrottet börjar klockan sju på morgonen finsk tid och räcker i 24 timmar.

Jimmy Wales uppmanar också alla Wikipedia-användare att ta kontakt med USA:s representanthus och kongressens medlemmar och berätta vad de tycker om lagförslaget.

Wikipedia har varit i bruk i 11 år och innehåller över 20 miljoner artiklar på 282 olika språk.

(Av Linn Karlsson)

Läs också

 • Stefan Löfven avgår inte

  Två ministrar lämnar regeringen efter it-skandalen.

  Sveriges statsminister Stefan Löfven meddelade vid en presskonferens på torsdagen att han inte tänker avgå. Däremot lämnar två ministrar regeringen till följd av it-skandalen.

 • Röda kvinnor höjer sina röster

  Sommarteater kan föra fram både arbetarkamp och feminism.

  Med pjäserna om lumpänglarna vid Oravais fabrik har Annika Åman låtit feminism och arbetarkamp ta plats på sommarteaterscenen. De fabriksarbetande kvinnorna från 1900-talets första hälft har mycket att säga också dagens jämställdshetsarbete.

 • Lina Teir: We see you

  Lina Teir startade "we see you"-kampanjen i augusti 2016.

  Dagens sommarpratare Lina Teir startade "We see you"-kampanjen i augusti 2016. En sång, en demonstration och ett fotografi blev en hel kampanj i protest mot regeringens snäva flyktingpolitik.

Nyligen publicerat - Utrikes