Hoppa till huvudinnehåll

Wikipedia stängs i protest mot lagförslag

Bild: Yle Uutisgrafiikka wikipedia

Det webbaserade uppslagsverket Wikipedias engelskspråkiga version är ur bruk under onsdagen. Det är en protest mot den lag mot piratkopiering som bereds i den amerikanska kongressen.

Internetjättarna Wikipedia, Google, Twitter och Yahoo motsätter sig lagen och varnar för att den möjliggör censurerande av internet.

I ett öppet brev som publicerades i december varnade internetjättarna för att USA:s regering efter att lagen trätt i kraft kommer att kunna censurera internet på samma sätt som Kina, Malaysia och Iran nu gör.

President Barack Obamas styre meddelade under veckoslutet att man i samarbete med kongressen nu funderar på hur lagen kunde utformas så att den tryggar yttrandefriheten och integritetsskyddet, samtidigt som den skulle få ett stopp på piratkopiering.

Wikipedia-grundare: Säg er åsikt om lagförslaget
Jimmy Wales som hör till Wikipedia-grundarna skrev på måndagen i ett Twitter-meddelande att uppslagsverkets engelskspråkiga version är ur bruk hela onsdagen. Han uppmanar alla studerande att göra sina läxor i tid. Avbrottet börjar klockan sju på morgonen finsk tid och räcker i 24 timmar.

Jimmy Wales uppmanar också alla Wikipedia-användare att ta kontakt med USA:s representanthus och kongressens medlemmar och berätta vad de tycker om lagförslaget.

Wikipedia har varit i bruk i 11 år och innehåller över 20 miljoner artiklar på 282 olika språk.

(Av Linn Karlsson)

 • Knäckebröd på långrostad havre

  Gott och lättbakat knäckebröd.

  Talkonmjöl eller skrädmjöl är ett smakrikt mjöl gjort på långrostad havre, ofta stenmalt. Det blir ett gott och lättbakat knäckebröd, som dessutom är naturligt glutenfritt.

 • Tillandsian lever på luft och ljus

  En växt utan rötter som tar fukt ur luften.

  Inom Tillandsia släktet finns en grupp växter som är extremt tåliga. De klarar av att leva utan rötter och den fukt de behöver tar de ur luften.

 • Lägg citrusfrukter på burk - de håller i månader

  Passar bra till glass ostbricka eller som marmelad.

  Att lägga frukt på burk och täcka med sockerlag är ett bra sätt att konservera. När man tillagar frukten hel på det här sättet håller den sej flere månader och kan användas till allt från ostbricka, kött, sallad, glass till en härlig chokladkaka.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes