Hoppa till huvudinnehåll

Presidentkanditarna 2012 som unga

När har våra presidentkandidater figurerat i pressen för första gången? Och ser man det blivande presidentskapet hos någon av dem?

När Paavo Väyrynen från centerpartiet valdes in i riksdagen 1970 var han endast 23 år gammal. Som 29-åring fick han posten som undervisningsminister och därifrån kom han uppåt till arbetskraftsminister och utrikesminister. Det är som utrikesminister han får frågan om Finlands förhållande till Irak 1978.

Paavo Lipponen var på 1970-talet en vänsterinriktad socialdemokrat. Men var det så att han 1978 närmade sig marknadsekonomin och företagen? Det undrar i alla fall journalisterna.

Eva Biaudet valdes in i Helsingfors stadsfullmäktige 1989, men redan 1987 utmanade hon gubbarna i politiken och samfunden.

Paavo Arhinmäki var intresserad av politik tidigt. Vad ansåg han om val 1999?

Också Pekka Haavisto har varit med i politiken länge och var med de gröna om att lämna in en interpellation till regeringen före riksdagsvalet 1988.

Sauli Niinistö har alltid varit jurist uti fingerspetsarna. Han blev finansminister efter riksdagsvalet 1995. Här debatterar han med Pekka Haavisto och Paavo Lipponen och andra inför det valet.

Timo Soini började som partisekreterare för Finlands lantbygdsparti innan det upplöstes och Sannfinländarna uppstod med vissa av partiets medlemmar.

Sari Essayah har varit nästan osynlig i politiska kretsar, i alla fall på svenska. Men bakom sig har hon en lång gångarkarriär. 1996 var hon på väg till OS i Atlanta.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.