Hoppa till huvudinnehåll

Finländare gripen för upphovsrättsbrott

Fildelningssajten Megaupload har stängts av amerikanska myndigheter och dess grundare, finländaren Kim Dotcom, har gripits i Nya Zeeland. Då sajten stängdes svarade hackare med att attackera underrättelsetjänsten FBI:s och amerikanska justitieministeriets hemsidor.
Megaupload är en av världens största fildelningssajter, där man gratis har kunnat ladda ner filmer och musik. Filmindustrin påstår att den har förlorat över 500 miljoner dollar i uteblivna intäkter.

Megauploads grundare heter Kim Dotcom. Han har dubbelt tyskt och finländskt medborgarskap, eftersom hans mamma är finländska och han har syskon som bor i Åbo.

Det var svårt att hitta hans släktingar, eftersom han har bytt namn så ofta. Han föddes som Kim Schmitz, bytte senare namn till Kim Tim Jim Vestor, och heter nuförtiden Kim Dotcom. En av släktingarna bor i stadsdelen Kråkkärret, och det är den adressen som Dotcom också använder sig av i Finland, men det är länge sedan han besökte Åbo. Hans pass förnyades senast vid Finlands generalkonsulat i Hongkong.

Dotcom växte upp och blev först känd i Tyskland som en av världens skickligaste hackare. Som minderårig hackade han in på telefonbolags sidor. Han kom åt koder som gjorde att man kunde ringa gratis och de uppgifterna sålde han vidare. Han blev fast och dömdes för dataintrång. Senare grundade Schmitz ett datasäkerhetsföretag, sålde det och blev stenrik, men dömdes i Tysklands då största insiderrättegång för värdepappersbrott.
Lyxliv och biltävlingar
Men de flesta historierna om Dotcom handlar inte om hans brott, utan om hans lyxliv. Han har besökt Finland ett antal gånger och ställt till med kändisfester. Han har ordnat biltävlingar med lyxbilar, ses ofta på lustjakter och har skapat rubriker då han ville köpa den dyraste fastigheten på Nya Zeeland, en herrgård för 30 miljoner dollar.

Nu har tysk-finländaren Dotcom alltså gripits i Nya Zeeland, misstänkt för fildelning och brott mot upphovsrättslagar. Om han befinns skyldig kan han dömas till upp till sex år i fängelse.

(Av Ann-Lis Fredriksson)

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland