Hoppa till huvudinnehåll

Torra ögon

Öga
Öga Bild: YLE/Arja Lento webbdoktorn

I Norden är torra ögon ett vanligt besvär. Speciellt vintertid är inomhusluften mycket torr, och vid minusgrader är det även torr luft utomhus. De vanligaste symptomen är att ögonen är irriterade och att de kliar, svider och kittlar.

- Det kan också kännas som att man har något skräp i ögat. Och konstigt nog kan också tårarna börja rinna. Det beror på att ögonen är så torra att de börjar producera för mycket tårar, säger Min Morgons husläkare Robert Bergholm.

Bergholm säger att det på apotekens hyllor finns en mängd olika preparat som kan motverka torra ögon, men att det inte alltid är så lätt att veta vad som passar just en själv.

- Frågan är vad problemet i ögat är och man måste därför pröva sig fram och hitta det preparat som hjälper, säger Bergholm.

Det finns också vissa saker som man själv kan göra för att undvika att ögonen blir torra.

- Det första man ska tänka på är inomhusluften, om man har för varmt hemma kan det påverka ögonen. Det andra är om man har för kraftig luftkonditionering, det torkar ut. Och för det tredje, sitter man mycket vid datorn har man också en tendes att sluta blinka, man borde därför ha skärmen i en sådan vinkeln att man tittar neråt på den, säger Bergholm.

Få flera tips av Robert Bergholm i videoklippet nedan.


Ur Min Morgon 23.01.2012
Programvärd: Bettina Sågbom
Produktion: Cityportal Ab

Läs om Sjögrens syndromDe medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Läs också

Webbdoktorn