Hoppa till huvudinnehåll

Marit af Björkesten ny direktör för Svenska Yle

På bilden Marit af Björkesten, fotograferad i Stora Smedjan i Böle.
På bilden Marit af Björkesten, fotograferad i Stora Smedjan i Böle. Bild: Yle Marit af Björkesten,af björkesten

Pol.mag. Marit af Björkesten (41) har utnämnts till direktör för Svenska Yle. af Björkesten efterträder Annika Nyberg Frankenhaeuser som numera jobbar för EBU i Genève.

Marit af Björkesten fungerar också som ansvarig redaktör för allt innehåll på svenska från och med 1.3.2012.

Marit af Björkesten verkar för tillfället som biträdande chefredaktör och chef för ledarredaktionen på Hufvudstadsbladet. Hon har jobbat som journalist på Hbl sedan början av 1990-talet, de senaste tio åren i chefsposition.

"Gedigen erfarenhet och bred kontaktyta"
- Marit af Björkesten har gedigen erfarenhet av mediebranschen och samtidigt också en bred kontaktyta i det finländska samhället. Hon är inte bara en erfaren journalist, utan också skicklig på att leda människor, säger Yles verkställande direktör Lauri Kivinen.

- Marit är en framtidsinriktad person som är med och bygger upp ett tvåspråkigt Finland. Hon kommer att ha nya värdefulla synvinklar om förändringar i medieanvändningen med sig i bagaget då hon kommer till Yle, konstaterar Kivinen.

Två direktörer lämnar Yle

Samtidigt har pol.dr. Ismo Silvo (53) utnämnts till direktör med ansvar för Yles utgivning. Silvo efterträder Olli-Pekka Heinonen som lämnar Yle för att bli statsministerns statssekreterare. Bägge tillträder sina nya tjänster 1.3.2012.

Yles ledning förnyas härmed i och med att två direktörer fått nya uppdrag utanför Yle.

Ismo Silvo är för närvarande direktör för Yles Produktion. Han har en bakgrund som strategi- och utvecklingsdirektör på Yle, och han har också varit programdirektör på Yle Teema, programdirektör på Yle TV1 och chef för Yles strategiska planering. Silvo har under en lång tid också haft olika uppdrag inom EBU. Han har jobbat på Yle sedan år 1980.

-Ismo Silvo har varit med om att utveckla public service såväl i Finland som inom EBU under en lång tid. Han har en exceptionellt bred erfarenhet av branschen och har public service i själ och hjärta. Som tidigare tv-chef vet Ismo vad finländarna förväntar sig och som strategidirektör hade han en central roll då Yles nuvarande organisation skapades. Flytten till den krävande posten som direktör för utgivningen kommer därför att gå smidigt, säger Lauri Kivinen.

"Nya visioner utifrån"

Enligt Kivinen ger förändringarna i bolagets ledning Yle goda möjligheter att förverkliga bolagets strategi:

- Det känns fint att våra direktörer har kallats till krävande uppdrag utanför Yle, och det har inte varit någon lätt uppgift att fylla hålen efter Nyberg Frankenhaeuser och Heinonen. Dagens utnämningar ger oss ändå en bra balans av nya visioner utifrån och garanterad kontinuitet. Yle förnyas i rask takt och vi siktar på att hålla budgeten i balans i år trots omfattande satsningar på program. Det är en grund på vilken det är bra att bygga vidare till år 2013 och övergången till en ny finansieringsmodell.

Läs också: "Yles svenska program centrala för svenskans livskraft"

Läs också: "Yles svenska program centrala för svenskans livskraft"


(Av Maria von Kraemer)

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes