Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi och ensamhet är problem för många äldre i Österbotten

Gammal människas händer
Gammal människas händer Bild: Yle gamma

Många äldre i Österbotten har problem med att få vardagen att gå ihop ekonomiskt. Många äldre kvinnor känner sig också ensamma och har svårt att hitta tid för alla hushållssysslor. Bland annat det här framkommer i färsk undersökning.

Det tvärvetenskapliga samarbetsprojektet Gerda Botnia presenterade sitt forskningsresultat under ett seminarium på onsdagen. Gerda Botnia fokuserar på äldres livsvillkor och samlar forskare från yrkeshögskolan Novia, Åbo Akademi och Umeå universitet. Undersökningar har gjorts bland äldre i Österbotten och Västerbotten. Dessutom visar en av undersökningarna gjord av Sirkku Säätelä att allt fler äldre personer är undernärda.
- Vi har publicerat våra resultat i olika medier och för olika målgrupper. En del respons har vi fått, både från äldre och från personer inom vårdyrket. Vi hoppas på att nå ut till ännu fler, säger projektledare Susanne Jungerstam.
Undersökningar inom Gerda Botnia har gjorts 2005 och 2010. Fler undersökningar planeras 2015. Nästan 200 personer deltog i gårdagens seminarium.


(Av Malin Hulkki)

  • Analys: Allt klarare att landskapsvalet skjuts upp

    Grundlagsutskottets betänkande blir avgörande.

    De närmaste dagarna avgörs om den oerhört snäva tidtabellen för vård- och landskapsreformen, och framför allt landskapsvalet håller. Det verkar allt mindre troligt att valet kan hållas i oktober som planerat.

  • Kontanter med hemleverans? Aktia utreder behovet

    Det nedskurna kontorsnätet är ett problem för många.

    Aktia försöker hitta nya metoder att förse de kunder med kontanter, som inte själva kan eller vill använda digitala banktjänster. Hit hör bland andra seniorer och folk i glesbygden.

Läs också

Österbotten

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Österbotten