Hoppa till huvudinnehåll

Ostform/Laggbytta

Laggning är en gammal hantverksteknik och med den gjordes s k laggkärl. Laggkärl användes för att förvara mat i eller så använde man dem vid tillverkning av ost och smör.

Trätunnor är också i princip ihoplaggade med samma metod som smörkärnorna och bastuhinkarna. Materialet till ett bra laggkärl skall vara rakt och kvistfritt. Tall och gran fungerar bra. Om virket är sågat på ett sådant sätt att det finns en kärna så skall den vändas utåt. Detta för att trät då sväller så att kärlet blir tätare när virket blir blött.

Traditionellt fogas stavarna i ett laggkärl ihop med små dymlingar eller tappar och kärlet hålls ihop av band av en eller gran. Laggkärlet som jag har gjort är hopfogat med polyuretanlim, otraditionellt men praktiskt i och med att det bara är bottnen på kärlet som då behöver svälla i vatten för att laggkärlet skall hålla tätt. Limmetoden skall inte användas för kärl som kommer i kontakt med livsmedel.

Verktyg och tillbehör till just det här laggkärlet:

- linjal
- passare
- gradskiva
- vass putshyvel
- skölp (stämjärn)
- sandpapper
- lim
- flera skruvtvingar (en ram spännare fungerar bra, de är en typ av tving som man som man använder när man gör ramar)

Laggkärlets ritning hittar du här.

Arbetsbeskrivning
Rita ut bottnen och toppen på laggkärlet på ett papper, eller printa ut ritningen från länken härovan. (Laggkärlet som jag gjorde är koniskt, avsmalnande neråt. Man kan också göra en rak modell som är lite lättare för då behövs bara en cirkel). I det här skedet bestämmer man sig för hur många stavar det skall vara och hur stort laggkärlet skall vara i diameter.Dela in cirklarna som du ritat i te x åtta delar. Utifrån denna ritning får du mått för hur bred staven skall vara i den ena och den andra ändan. (Om du gör ett rakt laggkärl är måtten lika i båda ändarna).

Bestäm höjden på kärlet och såga till stavar. (Utgå från den bredare ändan av stavarna). Tjockleken på virket kan vara ca 25 mm för att efter bearbetning bli ca 15 mm tjockt. Detta beror lite på hur breda stavarna är och hurdan rundning du behöver för att få kärlet att gå ihop.

Rita ut alla linjer på stavarna: insida och utsida, botten med rundning och toppen med rundningen. (Klipp ut mallar från ritningen). Hyvla till sidorna på alla stavar.

 class=Gör rundningen på insidan av stavarna med skölpen (en holkhyvel kan också vara användbar till detta moment).

 class=På insidan och ca 12 mm upp från ändan från bottnen i ändan på stavarna kommer bottenplattan. Rita ut spåret, ca sju mm brett och sex mm djupt. Såga ut spåret med cirkel eller för hand + stämjärn.Såga ur en rund botten, ca 20 mm tjock. Räkna ut diametern med hjälp av bottendiametern på ritningen. (Den skall alltså vara bottendiametern + 8 mm som går in i spåret). Fasa av kanterna på bottenplattan så att den går in i spåret.Limma ihop stavarna och kom ihåg att sätta bottenplattan på plats.Hyvla och putsa till utsidan så att den blir riktigt rund och jämn.Såga till ett handtag av te x en rundstav och limma fast det.

 class=

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk