Hoppa till huvudinnehåll

Blodpropp i ögat

ögon smärtor
ögon smärtor Bild: iStock/piccerella webbdoktorn

Stämmer det att om man får en blodpropp i ögat kan man få den att försvinna genom att trycka på ögat?

Läs ögonläkarens svar.

En blodpropp i artären som för blod till näthinnan förorsakar en omedelbar och smärtfri synförlust i det drabbade ögat.

Ofta är det frågan om en blodpropp som bildats någon annanstans, t.ex. i halspulsådern, och därifrån vandrat till ögat. I bakgrunden finns i många fall ateroskleros och en kranskärlssjukdom.

Förlorar man plötsligt synen ska man alltid omedelbart till läkare. Om synförlusten beror på en blodpropp förorsakar den bestående skador om man inte snabbt kommer under vård.

Man kan inte på egen hand få blodproppen att försvinna, men det stämmer att man genom att trycka på ögat kan förbättra blodcirkulationen i näthinnan och få proppen att vandra vidare till mindre och mer perifera kärl och på så sätt begränsa skadan på näthinnan till ett mindre område.

Att själv avgöra om det är just en blodpropp i ögats artär man har drabbats av är naturligtvis svårt, men om man får en plötslig och smärtfri synförlust i ett tidigare friskt öga kan man - medan man väntar på skjuts till sjukhus – trycka handflatans nedre del mot ögat och massera. Rekommendationen är att man trycker i en minut, gör ett kort uppehåll, trycker igen o.s.v.

Om man nyligen har genomgått en starr- eller annan ögonoperation får man inte trycka på ögat.

Läs om TIA

Expert för artikeln:
Mika Harju, specialist i ögonsjukdomar, ögonkirurg
De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Webbdoktorn