Hoppa till huvudinnehåll

Förstörelse dagen efter i Aten

Vandaliserad butik i Aten.
Vandaliserad butik i Aten. Bild: EPA / Simela Pantzartzi upplopp

Parlamentet i Grekland har godkänt det sparpaket som krävs för att euroländerna ska bevilja nästa stödlån. Rösterna föll 199-74 och flera av de stora regeringspartiernas representanter hoppade av.

Samtidigt demonstrerade tiotusentals personer både i Aten och på andra håll i landet mot nedskärningar. Det ledde till svåra upplopp. Över 35 personer skadades. Protester förekom bland annat på Kreta och på Korfu.

Det hela började som en rätt fredlig protest; 80 000 människor hade mött upp till demonstrationen i Aten, enligt polisen. Det var såväl unga som äldre, familjer och yngre par som var ute på söndagskvällen för att protestera mot de kraftiga nedskärningar som parlamentet debatterade i en maratondebatt.

Nedskärningarna i den offentliga sektorn, i löner och andra förmåner krävs för att Grekland ska kunna leva upp till de sparmål som EU ställer som villkor för ytterligare stödlån.

Demonstrationerna urartade

Men som det brukar i de här demonstrationerna, så gick någonting snett. Någon kastade brandbomber mot polisen som svarade med tårgasgranater.

Snabbt började en stickande gas sprida sig över Syntagmatorget och de omkringliggande gatorna. Det stack i ögon och hals och brände i huden. Och sedan spårade allt bara ur i ett upplopp.

Caféer, butiker och en biograf stacks i brand. Själv såg jag huset med biografen där flammorna slog ut genom fönstren.

Över 30 byggnader stacks i brand

Sammanlagt talar polisen om att 34 byggnader stacks i brand. Parkbänkar och annat trämaterial brann också mitt på gatan. Demonstranter hade rivit av marmorplattorna från pelarna på ett varuhus. Genom att slå sönder marmorn fick de mindre stenar som de sköt mot polisen med slangbellor. Polisen svarade med tårgas.

På väg tillbaka till hotellet kom en stenklump flygande tio centimeter från mitt huvud, och träffade sedan det skyltfönster den hade slängts emot.

Allt medan tårgasen började sippra in i parlamentets kammare blev stämningen inför omröstningen vid midnatt upprörd.
Talmannen fick igen lugna stämningarna.

Svåra val för politikerna

Finansminister Evangelos Venizelos sade att alla alternativ är svåra men att det handlar om att välja mellan uppoffringar och enormt mycket svårare uppoffringar.

Premiärminister Lucas Papademos talade om att fel omröstningsresultat skulle leda till en katastrofal konkurs och ett utträde ur euron.

Det grekiska parlamentet röstar med att alla ledamöter muntligen tillfrågas, vilket i sig tar en lång stund.

Nattlig omröstning i parlamentet

Närmare halvtvåtiden i natt kunde omröstningsresultatet presenteras.

Det grekiska parlamentet röstade för sparpaketet. Det betyder att Grekland uppfyller ett av kraven för att euroländerna ska bevilja nästa stödlån på 130 miljarder euro.

Sedan gäller det att verkställa besluten också och det kan vara smärtsamt. Den sociala oron i Grekland är knappast över.

Läs också: Byggnader brinner i Aten


(Av Stefan Nordgren)

Läs också