Hoppa till huvudinnehåll

Musarm

Musarm
Musarm Bild: YLE/Mirva Kakko musarm

Begreppet musarm är egentligen en sammanfattande term för olika symptom som man kan få i överarmen, ända från nacken ner till fingrarna. Oftast beror symptomen på att man använder datormusen mycket, men de kan även uppstå andra sätt.

- Problemen uppstår främst genom att man statiskt gör någonting under en längre tid. Man håller handen på ett visst sätt och spänner musklerna i en dålig ställning. Det kan leda till spänningar i kroppen, säger handkirurg Nina Lindfors.

Spänningarna leder till en överbelastning och det vanligaste besväret är att man får en så kallad tennisarmbåge (lateral epikondylit).

Håkan Näsman fick besvär i höger arm för knappt två år sedan.

- Jag hade mycket jobb framför datorn vid den tiden och jag fick ont i armen. Jag ignorerade smärtan, men en dag så smällde det till. Armen svällde upp och blev alldeles illröd. Jag försökte sedan gå på jobb igen, men så tog det två, tre veckor och så var det kört igen. Det gjorde mycket ont. Vid ett senare tillfälle kunde jag inte ens gå eftersom smärtan strålade ut i armen för varje steg, säger Näsman.

Näsman är fortfarande inte återställd, han väntar som bäst på besked om en operation.

I videoklippet nedan får du också veta vad man kan göra för att underlätta besvären.

Ur Min Morgon 30.01.2012
Programvärdar: Eva Kela och Henrik von Pfaler
Produktion: Cityportal AbDe medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Läs också

Webbdoktorn