Hoppa till huvudinnehåll

Aggressioner

Aggressioner visas som knytnäve
Aggressioner visas som knytnäve Bild: Albumi Ky aggressioner

Finska beväringar ska börja lära sig att handskas med aggressioner. Det här ska fungera som en förebyggande åtgärd för att minska familjevåld. Psykiater Claes Andersson besökte Min Morgon och diskuterade aggressioner.

- Det är ett stort och komplicerat område. Man måste gå tillbaka till individens upplevelse av barndomen och till kulturella faktorer som hos oss är väldigt våldsbefrämjande. Och så finns det strukturella våldsmekanismer som gör att vissa människogrupper inte ges möjlighet att leva över huvudtaget, och där kan man förstå att våld är den enda möjligheten, säger psykiater Claes Andersson.

Andersson pratar också om att våld exploateras i tv och på film i ett vinstbringande syfte och att det, speciellt för unga människor, blir en naturlig del av hur man reagerar.

Se hela diskussionen med Claes Andersson i det övre videoklippet. I det nedre videoklippet svarar han också på tittarnas frågor om aggressioner.

Ur Min Morgon 06.02.2012
Programvärdar: Bettina Sågbom och Henrik von Pfaler
Produktion: Cityportal AbDe medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Läs också

Webbdoktorn

Nyligen publicerat - Hälsa