Hoppa till huvudinnehåll

Ariadne - en labyrintisk mardröm av Walentin Chorell

I pjäsen Ariadne av Walentin Chorell söker vilsna människor (Lasse Pöysti och Nisse Brandt) efter kärlek och mänsklig närhet, medan de tappar bort sig i ett mardrömslikt ämbetsverk.

Ariadne utspelar sig nattetid på ett stort ämbetsverk. En man (Lasse Pöysti), David Ebenman, kommer till verket för att söka sin hustru för att meddela henne att han måste resa bort.

Nattvakten (Nisse Brandt) är nitisk och petnoga och övervakar alla rum i den labyrintiska byggnaden. Men runt om i byggnaden huserar också de skrämmande städerskorna.

Som i en mardröm letar mannen efter sin hustru i alla rum och korridorer. Han ropar på henne genom intercom och hans röst ekar över de tomma ytorna.

Pjäsen utvecklas till en tragedi om män och kvinnor, könstillhörighet, känslor, obesvarad kärlek, ålderdom och sorg.

Ariadne fick första pris i Rundradions tävling för televisionspjäser och deltog också i Prix Italia 1965.

Korta klipp ur filmen:

I rollerna: Lasse Pöysti (David Ebenmann), Nils Brandt (Ivar Kaase), Kjerstin Jäderholm (fru Virta), Birgitta Ulfsson (fru Salonen), Susanna Ringbom (fru Partanen), Signe Liljeberg (fru Heisjärvi- Ant-Hirvilinna), Gustav Wiklund (aktuarie Severin), Hilkka Östman (Harriet Ebenmann). Regi: Tom Segerberg. Manus: Walentin Chorell

Drama i tv och radio

Kultur

Mer från programmet

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet