Hoppa till huvudinnehåll

Över 40 000 vill att Räsänen går

Päivi Räsänen Bild: Yle inrikesminister,kristdemokraterna,politik,päivi,päivi räsänen,räsänen

Över 40 000 personer vill att inrikesminister Päivi Räsänen (KD) avgår som inrikesminister. Den namninsamling som restaurangarbetare Antti Kurki har startat är redan nu en av de populäraste på webbsidan adressit.com.

Räsänen föreslog på måndagen i en intervju för Helsingin Sanomat att nattklubbar och restauranger ska sluta sälja alkohol redan klockan 2 på natten. I dag får man sälja alkohol till klockan 4. Enligt Räsänen skulle den här åtgärden förebygga olika slags ordningsstörningar som orsakas av restaurangbesökare.

I sin blogg hänvisar hon till en norsk undersökning om sambandet mellan utskänkningstider och misshandel i centrum under veckosluten. Enligt undersökningen minskar antalet misshandelsfall med 16 procent om utskänkningstiden förkortas med en timme. Ifall det norska undersökningsresultatet skulle gälla också i Finland, skulle de förkortade öppettiderna leda till att misshandelsfallen minskar med 20-25 procent i städerna under veckosluten, skriver Räsänen.

Enligt Räsänen skulle förändringen också stöda sysselsättningen inom restaurangbranschen. Ifall öppettiderna skulle förkortas skulle folk i stället för att dricka i parker och på gator tidigare flytta sig till en övervakad miljö, skriver hon.

Antti Kurki, som startade adressen, kallar Räsänens förslag för oansvarigt. Han påminner om att nattklubbar och restauranger sysselsätter tiotusentals finländare.
(Av Lasse Gustafsson)

 • Polisstationen i Åbo har evakuerats

  Sprängmedel hämtades till stationen.

  Polisstationen i Åbo har evakuerats på grund av att någon hämtat ett militärt sprängämne till stationen. Polisen och försvarsmakten utreder nu tillsammans hur farligt sprängämnet är.

 • Han fick statsministern att avgå - nu håller Island val

  Chocken efter Panamapappren syns i isländska valrörelsen.

  När Island går till val på lördag står Panamapappren fortfarande i centrum för debatten. Statsministern tvingades avgå efter massiva protester och regeringen tidigarelade valet till Islands parlament Alltinget. Vår korrespondent träffade journalisten som stod bakom avslöjandet om statsministerns affärer.

Läs också

 • Finland ger bistånd till sig själv

  AidWatch: EU skyldig u-länderna 37 miljarder euro.

  Pengar som används i hemlandet men räknas som bistånd får många EU-länders biståndsinsatser att se större ut på papper. Också i Finland, som snart kan anses vara ”bland de största målen för finska biståndspengar”. Samtidigt bryter EU sina biståndslöften.

 • Tre tips - så blir du en bättre mobilfotograf

  Fota först, tänk sen, säger fotografen Iiris Heikka.

  Ser din instagram suddig och råddig ut? Hur lyckas vissa knäppa så fina bilder med telefonen? Lasso och fotografen Iiris Heikka ger dej tre tips för snyggare mobilbilder!

 • “Prinsessor får oförtjänt mycket skit”

  Prinsessworkshop på bokmässan var populär.

  Prinsessor är fortfarande underskattade och det som pojkar typiskt gör är normen, säger prinsessillustratören Sanna Mander. Men bland barnen på Helsingfors bokmässa fanns bara ivriga barn, oberoende av kön - alla ville bestämma hur den prinsessa Mander ritade skulle se ut.

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Polisstationen i Åbo har evakuerats

  Sprängmedel hämtades till stationen.

  Polisstationen i Åbo har evakuerats på grund av att någon hämtat ett militärt sprängämne till stationen. Polisen och försvarsmakten utreder nu tillsammans hur farligt sprängämnet är.

 • Lindtman: Jag har inte försökt påverka talmännen

  Forskare anser att Lindtman agerat skandalöst.

  Att favorisera vissa riksdagsledamöter är emot god sed, säger Erkka Railo som är forskare i politik. Men Antti Lindtman själv bestrider nu att han delat ut någon lista till riksdagens talmän.