Hoppa till huvudinnehåll

Klocka av plåtburkar

Klocka gjord av gamla plåtburkar som svetsats ihop.
Klocka gjord av gamla plåtburkar som svetsats ihop. Bild: Yle/Lee Esselström klocka,Strömsö (tv-program),plåt

Allt börjar från en idé… När den skall förverkligas uppstår alltid något oförväntat. I den här grejen var det absolut svåraste momentet att skramla ihop fina gamla plåtburkar till ett vettigt pris! Plåtburkar har blivit samlar- och inredningsobjekt och när efterfrågan blir större än utbudet körs också priset upp. Men trots allt blir ihoplödda plåtgrejer finare ju finare burkarna är, så det lönar sig att satsa lite :)

- Jim -

Verktyg:

- plåtsax
- lödkolv (tillräckligt kraftig) + sten att putsa av kolven på.
- lod (ämnet som gör fogen)
- fluss eller lödpasta
- saltsyra (gör ytorna rena)

Arbetsbeskrivning:

Klipp ut plåtbitarna, komponera och rada ut dem så att du vet att dom passar ihop.Spänn fast de bitar som du skall löda ihop med varandra, plåten får inte röra på sig under lödningen.
Pensla på saltsyra så att fogen blir ren från fett.
Pensla på flussmedel.
För kolvens spets mot tråden (lodet) som hålls mot den så kallade lödbanan. Flusset drar till sig lodet och bildar en fog.
Borra hål för ett urverk och skruva fast det. Limma fast siffrorna.Klockan fungerar också som magnettavla. Det bästa med den här plåtklockan är att fogarna inte alls behöver vara jämna och fina. De blir bara finare om allt ser lite slarvigt ut med andra ord en grej som passar bäst för den som inte har övat för mycket på lödning

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk