Hoppa till huvudinnehåll

Pernilla Karlsson till ESC

Bild: Yle pernilla karlsson

Pernilla Karlsson från Sjundeå representerar Finland i Eurovisionens schlagertävling med balladen När jag blundar.

Representanten avgjordes i Tävlingen för ny musik-finalen på lördag kväll. Den vinnande låten När jag blundar är skriven av Pernilla Karlssons bror Jonas Karlsson.

Det här var andra gången som en svenskspråkig låt vann den finländska uttagningen. Tidigare har gruppen Beat (1990) representerat Finland på svenska med låten Fri.

De övriga artisterna som tävlade om titeln som Finlands representant var Stig, Iconcrash, Mica Ikonen, Ville Eetvartti och Kaisa Vala.
Av dessa klarade sig Pernilla Karlsson med låten När jag blundar, Stig med låten Laululeija och Ville Eetvartti med låten Lasikaupunki till finalens andra omgång.

Tittarna valde Pernilla Karlsson till vinnare genom omröstning. I första omröstningen fick hon 29,8 procent av rösterna och i andra omgången 53,4 procent.

Eurovisionens schlagertävling hålls i Azerbajdzjans huvudstad Baku i slutet av maj.


(Av Henrika Juslin)

  • Synvinklar på ett tonsättarliv

    Dokumentär om Sebastian Fagerlund på Yle Fem.

    Sebastian Fagerlund – riktningar och möten är en dokumentär om en internationellt framgångsrik tonsättares arbete i två års tid. Vi följer med bland annat hur Höstsonaten skapas från första utkast till de första övningarna.

  • Komarov på hugget – Husso höll nollan

    Leo Komarov gjorde sitt första mål då Toronto vann.

    Leo Komarov gjorde sitt första mål under försäsongen då han satte 2–0 mot Buffalo i tom bur i slutet av den tredje perioden. Ville Husso räddade 27 skott då St. Louis besegrade Washington.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje