Hoppa till huvudinnehåll

Walentin Chorells pjäs Kattorna berättar om kvinnors drömmar

Hur är det att vara kvinna? Vad drömmer kvinnor om och hur går det när drömmarna blir verklighet? Walentin Chorell har skrivit en gripande pjäs om kvinnor, män, förhållanden och sexualitet.

Pjäsen Kattorna utspelas i ett omklädningsrum på en tvättinrättning. Hit kommer kvinnor av olika slag.

Tora (Helene Hagelstam) är gravid för femte gången och hennes man är ännu arbetslös. Mirka (Susanna Ringbom) väntar sitt första barn och stickar lyckligt babykläder. Ingrid (Berit Lundell) är den unga, naiva landsortsflickan medan Seija (Elina Salo) är frän och rakt på sak. Xenia (Synnöve Isaksson) lever med trauman från krigets Warszawa.

Men alla är de rädda för arbetsledaren, den okvinnliga och hårda Marta Porsche (Lisa Bergström).

Rike (Hilkka Östman) håller på att falla ner i prostitution och som en ingivelse anklagar hon Marta för att ha försökt förföra henne.

Kvinnorna bestämmer sig för att de skall strejka tills Marta Porshce har avskedats. Men sakerna är kanske inte så som Rike har beskrivit dem.

Korta klipp ur filmen:

Medverkande i Kattorna

I rollerna: Lisa Bergström (Marta), Hilkka Östman (Rike), Helene Hagelstam (Tora), Susanna Ringbom (Mirka), Elina Salo (Seija), Berit Lundell (Ingrid), Synnöve Isaksson (Xenia), Vivi-Ann Sjögren (Alexandra), Stina Svensson (Ellen), Eja Tengström (Anna). Manus: Walentin Chorell. Regi: Tom Segerberg.

Mer från programmet

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.