Hoppa till huvudinnehåll

Ljusstake av träkulor

Ljusstake av träkulor
Ljusstake av träkulor Bild: Svenska Yle/Strömsö camilla forsén-ström

Den generösa träkulan är här för att stanna. Tillsammans med andra kulor och träformer i olika storlekar kan man skapa en ljusstake som är föränderlig!

Det här behöver du:

- stora och små träkulor
- gamla ljusstakar av trä
- träformer av olika slag, delar från en gardinstång, svarvade delar
- träpinne / blompinne
- små träskålar, fot från hushållspappersrulle
- hobbyfärg
- pensel
- ljushållare i metall

1. Börja med att skissa ungefär hur du vill att ljusstaken ska se ut, vilka former du vill ha med?2. Måla träkulor i olika nyanser, använd gärna både blank och matt färg, de blir en snygg kombination. Lämna några kulor omålade.
3. Är hålen i kulorna för små, borra upp dem större, så de ryms och kan glida över träpinnen. Pinnen ska inte vara för tunn, eftersom de stora kulorna är rätt tunga och därför behövs en pinne som känns stadig.

4. Till fot använde jag en träskål som jag vände upp och ner och borrade hål i botten. Jag använde även foten av en hållare hushållspappersrullen. Skruvade loss den och målade den svart.
5. När all färg har torkat är det att börja testa i vilken ordning kulorna skall komma. Tryck ner pinnen i foten och börja trä på kulorna. Tänk på balansen! Känns det ostadigt går det att limma fast pinnen i foten. Men låt kulorna/träformerna vara olimmade så de kan bytas ut om du så vill!

 class=


6. Dags för ljuset! Jag använde en del av en gammal träljusstake, en kula med färdigt hål för ljus. Dit tryckte jag ljushållaren i metall. Annars går det att borra i någon av de större kulorna.
7. Klart!

OBS! Ha ljuset under uppsikt och är ljusstaken hög placera den på ett ställe där den inte är i risk att bli snuddad vid och ramla omkull.

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk