Hoppa till huvudinnehåll

Kartor på nytt sätt

världskarta som tapet
Världen som tapet världskarta som tapet Bild: Svenska Yle / Strömsö camilla forsén-ström

Det här är ett tips som passar om man är lite våghalsig och kanske har en renovering på kommande! Världskartan direkt utskuren i tapeten! Det går inte att veta/testa på förhand hur det ska bli, eftersom det helt beror på hur underlaget under tapeten är... Våghalsigt javisst, men fantastiskt kul! Och snyggt blir det, om det lyckas! Vill du prova?

Det här behöver du:

- skärkniv
- tavelkrita
- oh-apparat
- världskartan på oh-film
- målartejp

1. Välj vägg!

2.Knäpp på OH-apparaten och placera världskartan där du vill ha den. Tejpa fast OH-filmen på OH-apparaten med målartejp så den inte glider runt.
3. Rita av världen med tavelkrita.

 class=


4. Andas in, andas ut, skär ut det första landet med skärkniv. Följ konturen på kritan.
5. Peta försiktigt upp pappret. Här märks det ganska snabbt om tapeten lossnar eller inte. Det kan komma i ett stort sjok eller så krävs det en del petande. Jobba dig över hela världskartan.

6. Beroende på hur ytan bakom tapeten ser ut, rispa och och riv i den så den blir så där passligt rå. Är tapeten mörk, behåll gärna kritstrecken som extra detalj.

Akuthjälpen om det inte funkar:
Om tapeten inte lossnar som den ska, d v s den sitter som berget och du har en vägg som ser ut som två vildkatter har klättrat på den? Ok, plan B. Använd dig av gamla tapeter, tidningar etc och rita ut länderna på olika underlag. Tapetsera dem på väggen istället. Använd dig av världskartan du har så du får samma storlek på länderna.

Lycka till!

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk