Hoppa till huvudinnehåll

Ja i Karleby, nej i Nykarleby till fusionsutredning

symbolisk bild om kommunfusioner Bild: Yle kommun,kommuner,kommunfusion,kommunsammanslagningar

Karleby är beredd att utreda en fusion med Kronoby medan Nykarleby inte vill veta av någon fusionsutredning med Jakobstad. I kväll slår de två städernas stadsstyrelser fast sin inställning till kommunreformen.

Kommunstyrelsens ordförande Jan-Erik Högdahl säger att Nykarleby fyller alla finansministeriets krav på en livskraftig kommun. Staden har bra ekonomi och är till 100 procent självförsörjande på arbetsplatser. Elevantalet visar den gynnsammaste utvecklingstrenden i landskapet och befolkningen växer.

En fusion med Jakobstad gör ingenting bättre eller billigare, säger kommunstyrelsens ordförande Jan-Erik Högdahl. Snarare får man befara att utbyarna får det sämre. Om social- och hälsovårdssamarbetet med Jakobstad skriver Nykarleby i sitt svar till finansministeriet att det ledde till ökade kostnader.

Högdahl tror stadsstyrelsen enhälligt godkänner svaret. Där står att Nykarleby på det bestämdaste motsätter sig en tvångssammanslagning och att tvingas medverka i en sammanslagningsutredning.

Karleby kan tänka sig en utredning

I Karleby säger stadsfullmäktiges ordförande Bjarne Kallis att det bästa vore ju en sammanslagning av Karleby och Jakobstad. Men det är hans egen åsikt som inte finns i tjänstemannaförslaget till stadsstyrelsen. Det som däremot står där är att Karleby är beredd att utreda en kommunsammanslagning med Kronoby om kommunen så vill. Men om Kronoby föredrar Jakobstad borde man utreda om delar av kommunen kan överföras till Karleby.
- Här avses förstås Nedervetil, förklarar Kallis.

Också landskapet Mellersta Österbottens framtid står på spel och Karleby utgår ifrån att lösningarna ska trygga landskapets framtid. Man föreslår en trepunktsmodell där de två övriga kommunerna som bildas består av Perhonjoki- och Lestijokilaakson kunnat.

Om förslagen till stadsstyrelserna godkänns på måndagens möten går de vidare till stadsfullmäktige.
(Av Roger Källman)

 • Inget Bauhaus till Vallgård

  Vallgård får behålla sitt kulturcenter.

  Det blir inget Bauhaus i Vallgård i Helsingfors. Invånarnas röst hördes då stadsplaneringsnämnden behandlade planerna för VR´s gamla magasin.

 • Oskari Mörö: Utan mod och risker når man ingenting

  "Idrott är en del av livet, men det är inte allt."

  Friidrottsjuniorer har sakta men säkert börjat flocka sig kring Oskari Mörö som under de senaste åren rönt fina framgångar på 400 meter häck. Förebilder är väldigt viktiga, säger Mörö som var nominerad som årets förebild på Finlands idrottsgala.

 • Avi: Raseborg flyttade äldre från Mjölbosta - sena beslut hotade rättsskyddet

  Regionförvaltningsverket gjorde ovanligt besök i staden.

  Det finns brister i äldrevården i Raseborg, konstaterar regionförvaltningsverket som gjort ovanligt besök i Raseborg. Flytten från Mjölbolsta till ett nytt resurserat serviceboende var inte fel i sig men beslut togs för sent. Det finns också skäl att uppdatera klienternas vårdplaner.

 • Varför hade hovrätten släppt den dråpdömda mannen fri?

  "Det fanns uppenbarligen inte några skäl för häktande".

  Pekka Seppänen satt häktad när hovrätten i Östra Finland beslöt att släppa honom fri under förundersökningen. Seppänen som i dag dömdes till över 14 års fängelse för drunkningsfallen befinner sig på fri fot och jagas av polisen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Motion som familjegrej

  "Ofta är föräldrarna lika svettiga och glada som barnen".

  "Ofta är föräldrarna lika svettiga och glada som barnen". Att motionera tillsammans stärker familjebanden.

 • Tre gånger Beatleshyllning

  The Revolution Band uppträder i Vasa, Närpes och Jakobstad.

  Det var Beatles och deras sång "She loves you" som fick musikern Christer Rönnholm att vid sex års ålder inse vad han skulle ägna sitt liv åt. Nu är Christer aktuell med en serie konserter med musik av bandet som inspirerade honom.