Hoppa till huvudinnehåll

Quidditch

två personer leker med sopborste och paraply
Quidditch på Strömsö två personer leker med sopborste och paraply harry potter,quidditch,strömsö

Quidditch är ett spel för häxor och trollkarlar i Harry Potters värld. Men det är också ett spel för personer med barnasinnet i behåll och som inte är rädd att få en knuff då och då. Strömsö testade Quidditch tillsammans med Alberto Gusmán och hans lagkamrater från Vaasa Centaurs, Finlands enda Quidditchlag.

strömsö spelar quidditch
Quidditch anpassades från Potter-böckerna till en riktig bollsport av ett par studenter vid Harvards universitet. Idag spelas det runt om i världen, främst bland studenter. Det ordnas numera världsmästerskap i Quidditch.

Varje lag består av sju spelare: tre jagare, två slagmän, en vaktare och en sökare.

Jagarna ska försöka få tag i klonken, det kan vara en fotboll eller volleyboll. Klonken ska de försöka kasta genom någon av motståndarnas tre målringar. Som mål kan man använda rockringar som man hänger upp på lagom hög höjd. För varje mål får man 10 poäng.

Slagmännen ska försöka få fast dunkarna, det kan vara mjukare bollar. Slagmännens uppgift är att försöka träffa motståndarnas jagare med dunkarna. Om man blir träffad av en dunkare måste man släppa klonken och återvända till sitt eget mål och röra det innan man fortsätter spelet.

Vaktaren vaktar målet och för att förhindra motståndaren att göra mål.

Sökarens uppgift är att försöka fånga kvicken.

Kvicken är en joker som inte är med i något av lagen. Kvicken kan vara utklädd och ha en strumpa med en tennisboll hängande i byxlinningen. Sökarna ska försöka ta bollen av kvicken.

Spelet är slut när kvicken är fångad och laget som lyckades fånga kvicken får 30 poäng. Tacklingar är tillåtna och det är okej att ta bollar ur motståndarnas händer. De olika bollarna kan man kasta, sparka eller rulla hur man vill. Huvudsaken är att alla spelare har en kvast eller motsvarande mellan benen under spelets gång. Kvasten måste man hålla i med minst en hand.

Det går bra att anpassa reglerna efter sina egna förutsättningar. På Strömsö spelade vi med fyra spelare och två målringar per lag. Spelet passar för personer i olika åldrar och med varierande intresse för bollsport.

De officiella Quidditchreglerna på engelska hittar du här.

Här kan man få kontakt med Vaasa Centaurs
.

strömsö spelar quidditch

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk

 • en port och dörr i trädgården

  Port och dörr till trädgård

  En port med dörr mitt i trädgården.

  Det ser skojigt ut att ha en gammal dörr och en port mitt i trädgården. Dörren leder från en del av trädgård till den andra.

 • Ett metallarmband skapat av fyra bottnar från dryckesburkar.

  Smycken av tomburkar och burköppnare

  Rolig återvinning av tomma aluminiumburkar.

  En helt vanlig aluminiumburk kan bli fräsiga armband. Förutom burken kan du behöva tyger, trådar och kanske lite ståltråd. Enkelt och snabbt är ett måste för alla som gillar att återanvända.

 • Små kopparbitar i olika former som emaljerats med olika färger på en brun bordsskiva.

  Emaljera smycken med smältpulver

  Gör dina egna emaljerade smycken.

  Att emaljera med smältpulver är enkelt och snabbt och kräver inga dyra maskiner. Av en bit kopparplåt kan man forma nästan vilken figur som helst och det finns en uppsjö av färger att välja mellan.

 • En ljus träskiva som dekorerats med ett runt ornament i träsnitt.

  Dekorera träföremål med karvsnitt

  Skär geometriska mönster i trä med vass kniv.

  Karvsnitt är en av dom äldsta dekorationsteknikerna inom trähantverk. Karvsnitt baseras mestadels på geometriska mönster som skärs in i trä med hjälp av en för ändamålet speciell kniv eller en mycket vass och tunn täljkniv. Tekniken i sig används oftast för att dekorera t.ex. smyckesskrin, ramar, svepaskar.