Hoppa till huvudinnehåll

Quidditch

två personer leker med sopborste och paraply
Quidditch på Strömsö två personer leker med sopborste och paraply quidditch

Quidditch är ett spel för häxor och trollkarlar i Harry Potters värld. Men det är också ett spel för personer med barnasinnet i behåll och som inte är rädd att få en knuff då och då. Strömsö testade Quidditch tillsammans med Alberto Gusmán och hans lagkamrater från Vaasa Centaurs, Finlands enda Quidditchlag.

strömsö spelar quidditch
Quidditch anpassades från Potter-böckerna till en riktig bollsport av ett par studenter vid Harvards universitet. Idag spelas det runt om i världen, främst bland studenter. Det ordnas numera världsmästerskap i Quidditch.

Varje lag består av sju spelare: tre jagare, två slagmän, en vaktare och en sökare.

Jagarna ska försöka få tag i klonken, det kan vara en fotboll eller volleyboll. Klonken ska de försöka kasta genom någon av motståndarnas tre målringar. Som mål kan man använda rockringar som man hänger upp på lagom hög höjd. För varje mål får man 10 poäng.

Slagmännen ska försöka få fast dunkarna, det kan vara mjukare bollar. Slagmännens uppgift är att försöka träffa motståndarnas jagare med dunkarna. Om man blir träffad av en dunkare måste man släppa klonken och återvända till sitt eget mål och röra det innan man fortsätter spelet.

Vaktaren vaktar målet och för att förhindra motståndaren att göra mål.

Sökarens uppgift är att försöka fånga kvicken.

Kvicken är en joker som inte är med i något av lagen. Kvicken kan vara utklädd och ha en strumpa med en tennisboll hängande i byxlinningen. Sökarna ska försöka ta bollen av kvicken.

Spelet är slut när kvicken är fångad och laget som lyckades fånga kvicken får 30 poäng. Tacklingar är tillåtna och det är okej att ta bollar ur motståndarnas händer. De olika bollarna kan man kasta, sparka eller rulla hur man vill. Huvudsaken är att alla spelare har en kvast eller motsvarande mellan benen under spelets gång. Kvasten måste man hålla i med minst en hand.

Det går bra att anpassa reglerna efter sina egna förutsättningar. På Strömsö spelade vi med fyra spelare och två målringar per lag. Spelet passar för personer i olika åldrar och med varierande intresse för bollsport.

De officiella Quidditchreglerna på engelska hittar du här.

Här kan man få kontakt med Vaasa Centaurs
.

strömsö spelar quidditch

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk

 • Sommarspel i tomtedräkt

  Dags för lite tomtar i trädgården!

  När värmen så småningom kommer vill vi gärna vara tillsammans. Hänga, äta och varför inte leka också? Skapa eget sommarspel med några plastflaskor innan de slängs bort!

 • Sy en mjuk docka

  Gör själv en mysig kompis.

  Här får du sömnadstips oberoende hurudan mjukis du vill sy. Använd Lees mönster eller rita ditt eget.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Lär dig sy kläder själv - Lees samlade länkar

  Massor av tips för dig som vill sy kläder.

  Här finns allt du behöver veta för att sy kläder själv. Tips på hur man hittar och ritar mönster. Sömnadstrix och anvisningar för både tröjor, byxor, kjolar och klänningar.

 • Sy kjol till liten och stor

  Samma mönster i dockstorlek eller XXL.

  Här lär vi dig knepen för att snabbt och enkelt göra sommarens skönaste kjol själv. Allt du behöver veta är två matematiska räknesätt så sitter kjolen perfekt oberoende om du syr till en liten docka, ett barn eller vuxen.

 • Penseltuppar

  Det finns en tupp i varje gammal pensel!

  Gamla obrukbara penslar får nytt galet liv som tuppar med attityd!

 • Finlandssvenska bloggare påskpysslar på Strömsö

  Fyra finurliga kvinnor visar sina bästa tips till påsk.

  En kaninmössa, ljus stöpta i äggskal med snygga ägghållare till, ett fågelbo med vårblommor samt ett bordsarrangemang med påskkänsla bjuder våra bloggande gäster på.

 • Enkelt blomsterarrangemang av naturmaterial

  Ta fram din inre florist, lättare än såhär blir det inte.

  Sandra Neuman gör påskens bordsarrangemang med mossbollar på bricka, videkvistar, fjädrar och till högtiden passande blommor.

 • Ljus i äggskal och ägghållare av träkulor

  Fiffig återanvändning av äggskal och ljusstumpar.

  Sandra Sund bjuder på ägghållare som även kan användas som servettringar. Här blir ägghållarna av träkulor dessutom ljushållare eftersom hon stöpt ljus i äggskal.

 • Fågelbo av björkris

  Så gör du ett enkelt bo t.ex. för påskäggen.

  Ägg, fjädrar och kycklingar hör påsken till och då känns det naturligt att också ta med fågelbon i sammanhanget. Nina Överholm gör bon av björkris, utsmyckade med fjädrar och växter.