Hoppa till huvudinnehåll

Star & Micey – festivalens pärla

All de stora namnen till trots (som Springsteen, Norah Jones, The Cult, Train, Jack White m.fl.) så var Dan Eskil och jag ändå rörande överens om att det intressantaste, roligaste, hetaste – ja, helt enkelt det mest minnesvärda namnet på årets South By Southwest-festival i Austin, Texas, var tre glada killar från Memphis, som lyder under namnet Star & Micey.

Totalt okända för oss i begynnelsen av festivalen – och vi upptäckte dem av en slump, när vi råkade se dem uppträda i mässhallen mitt på dagen. Men redan då utstrålade de en spelarglädje som är få förunnat. Och man blev helt enkelt tvungen att stanna upp och gapa. (Här bör det tilläggas att gigs i en mässhall inför nonchalant passerande branschfolk är det mest otacksamma som finns.)

De tre killarna i Star & Micey spelar en sorts – ja, hur skall man beskriva det? – country-boogie med en twist av 60-tals rock och folk. Texterna är finurliga och handlar om livets (o)allvar. Killarna ser dessutom ut som om de redan hade passerat medelåldern: slitna, ruggiga och livserfarna. De ser egentligen inte alls ut som musiker: bassisten ser ut som en geek, som har ett dåligt betalt jobb i en järnaffär där han säljer spik; lead-gitarristen ser ut som en kille som jobbar på ett bygge – ja, t.o.m. hans kläder (skitiga jeans och en sliten smutsig underskjorta) ser ut som om han skulle ha kommit till konserten direkt från arbetet; och så har vi sångaren, bastrummisen och den akustiska gitarristen som ser ut som en överbliven hippie från det glada 60-talet, även han i skitiga slitna jeans och en t-skjorta.

Musiken levereras däremot med fullständig precision: det är tight, samspelat och fruktansvärt medryckande! Man blir bara glad, man kan inte stå stilla och man vill bara ha mera! Tack, Star & Micey, för att ni finns och vågar göra det ni gör. Jag kan garantera er att de två skivor med ert material, som jag har med mig i min kappsäck hem till Finland, kommer att spelas till lust och leda varen jag får en chans!

Over and out, från South By Southwest 2012.

Mårten Svartström
Austin, Texas

Läs också