Hoppa till huvudinnehåll

"Korsholm ska inte snyltgästa i Vasa simhall"

Per Thomasfolk
Per Thomasfolk Bild: YLE/Mira Myllyniemi thomasfolk

Korsholm kan inte längre snyltgästa i Vasa simhall - Nu måste Korsholm bygga en egen simhall. Det säger Per Thomasfolk, fullmäktigegruppordförande i Korsholm (SFP) i vår serie Veckans utspel.

- Korsholm måste så snabbt som möjligt börja planera för att bygga en simhall. Vi har belägg för det.

Och han säger att om mindre kommuner än Korsholm har råd att bygga en simhall så borde Korsholm också ha det.

Det här är ingen ny idé. Sedan 1970-talet har ett tjugotal motioner om en egen simhall i Korsholm lämnats in. Senast i mars 2010 lämnade Mustasaaren kunnalisjärjestö in en motion som behandlas av kommittén för ungdoms- och allaktivitetsutrymmen, som Thomasfolk själv sitter i.

Att Korsholm snyltgästar i Vasa simhall har man tidigare hört från vasahållet, men nu använder också Thomasfolk det här argumentet.

- Det är klart att jag har valt tillfället i och med att kommunerna nu filar på sina utlåtanden om kommunkartan till Finansministeriet. Vi har ett ansvar i den här regionen eftersom Korsholm har den bästa ekonomin om man ser på hållbarheten i framtiden. Så jag hoppas att mina medpolitiker tar det här seriöst.

Tyck till!

Har du en åsikt i den här frågan? Delta i webbfrågan på vår hemsida!

Han säger att Korsholm också i fortsättningen vill vara en självständig kommun och då måste man tänka på hela regionen.

- Vi har en ypperlig chans att visa att vi tänker på regionen. Och det är klart att största kommunen efter Vasa också ska bidra med anläggningar som kostar.

Enligt hans beräkningar skulle simhallen vara en investering på 10-12 miljoner euro. Och därtill kommer driftbidraget.

Och simhallen behövs även om det skulle bli en fusion mellan Vasa och Korsholm.

- Vi har definitivt behov av en simhall. Vi har över 2 300 elever och många lågstadieskolor blir utan simhallstur eller får simma en fredag eftermiddag.


(Av Mira Myllyniemi)

Läs också