Hoppa till huvudinnehåll

Nationalpark 1: Pallas-Ylläs

Elisabeth på skidtur i Pallas-Ylläs nationalpark
Elisabeth på skidtur i Pallas-Ylläs nationalpark Bild: Svenska Yle / Strömsö elisabeth morney

Världens renaste luft finns i Pallas-Ylläs nationalpark. I närheten av Pallastunturi har Meteorologiska institutet en forskningsstation som mäter luftkvaliteten. Det är det som är målet för min resa då jag beger mig ut med skidorna från nationalparkens norra gräns, Hetta.
Det finns 21 liknande stationer runt om i världen och den som finns i Finland har lyckats uppvisa den renaste luften. Jag har med en flaska för att få lite ren luft med mig hem.

elisabeth skidar iväg

Det finns en del att upptäcka innan man kommer så långt. Den norra delen av Pallas är Finlands äldsta nationalpark och har ända sedan 1936 varit de verkliga friluftarnas paradis. En skidtur mellan Hetta och Pallas är 55 km så man får dela upp den i flera etapper. Det finns flera ödemarksstugor i parken som man kan övernatta i alldeles gratis.

vy från pallas vy från pallas vy i pallaselisabeth orienterar sig framEtt bra sätt att uppleva parken på vintern är att utnyttja de företagare som finns vid utkanten av parken. En del av den har ett koncept som heter ”Från by till by”. Det går ut på att man skickar sin stora ryggsäck vidare till en övernattningsstuga. Det enda man behöver ha med sig är förnödenheter för dagsetappen. Då man kommer fram på kvällen väntar ett varmt mål mat och en bäddad säng.

vy från pallasMen att skida mitt i vintern i ödemarken i Lappland är inte totalt riskfritt. Det gäller att vara bra utrustad ifall olyckan är framme eller om man tappar bort sig. Det är bra att vara åtminstone tre personer som skidar tillsammans, i synnerhet om man inte skidar under säsong. Norr om polcirkeln är dagarna extremt korta i januari och vädret kan vara bitande kallt.

vy från pallasDe flesta kommer under skidsäsongen från mitten av februari till slutet av april. Då finns det jättfina skidspår. Om man vill besöka hela nationalparken inomhus kan man besöka Skierri naturum i Hetta eller det som finns i Pallas.

Ahti forskar väderfrisk luft fylls på flaska friskare luft finns inteuppdraget är slutförtVill du veta mera om Pallas-Ylläs nationalpark kan du besöka Forststyrelsens hemsidor.

På Forsstyrelsens hemsida finns också en utflyktskarta där du hittar rutter och information om alla nationalparker i Finland.

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård