Hoppa till huvudinnehåll

Visselpipa av plåt

Visselpipa av plåt
Visselpipa av plåt Bild: Svenska Yle/Strömsö johanna ahlskog

Om du, som jag, aldrig har lärt dig att busvissla, gör då en enkel, rolig och ljudlig visselpipa av plåt Då lovar jag dej ett öronbedövande ljud och många glada stunder.

- Johanna -

Det här behöver du:

- plåtburk av tunnare plåt eller gammal pepparkaksform av bläckplåt
- plåtsax
- linjal
- penna
- en platt tång
- något cylinderformat med en diameter på ca 15 mm, t ex en bult
- sandpapper
- plåster, om du skär dig på plåten

Så här gjorde jag:

1. Jag började med att demontera plåtburken, så att jag fick en rektangulär platt plåtbit.
2. Jag mätte upp ca 1,5 cm längs med plåtbitens långsida och klippte med plåtsaxen så att jag fick några långa plåtbitsremsor. Plåten kan bli väldigt vass när man klipper den. Slipa gärna av plåtremsorna längs med där de har blivit klippta för att slippa skärsår!
3. Sedan böjde jag plåtbiten ett varv runt bulten så att jag fick en rundning. Efter det vek jag plåten i en 90 graders vinkel. Den raka biten kommer att bli en del av munstycket. Jag klippte av plåtremsan ca 3 cm från vikningen och klippte av en liten bit av båda hörnen för att bli av med de vassa kanterna.
4. Jag klippte en ny plåtbitsremsa till en längt på ca 3 - 4 cm. Den läggs över den andra biten i kors och viks runt kanterna in mot mitten. Det här är den andra delen av munstycket. Den raka biten som sticker ut viks neråt mot de två ändarna som redan vikts in så att den andra biten, munstycket, fixeras.

5. Jag justerade öppningen på munstycket med en liten smal skruvmejsel. Du kan också använda en syll eller en spik. Huvudsaken är att det kommer lagom med luft igenom munstycket när man blåser. Även den böjda delen framför munstycket kan behöva justeras så att den ligger framför öppningen på munstycket. Justera och pröva dej fram så att det blir bra ljud.
6. För att få ljud i visselpipan täpper man för öppningarna på sidorna. Tänk på att det måste vara tätt på sidorna. Lättast håller man visselpipan mellan tummen och pekfingret. Blås och njut!
Tips! Visselpiporna kommer att låta ganska högt så känsliga öron i omgivningen kan behöva öronproppar!