Hoppa till huvudinnehåll

HFD behandlar fallet Zaheri

Mamman och yngsta sonen väntar utanför rättssalen.
Mamman och yngsta sonen väntar utanför rättssalen. Bild: YLE/Roy Fogde zaheri

Högsta förvaltningsdomstolen kommer att behandla utvisningen av familjen Zaheri från Jakobstad. Det betyder att utvisningen av familjen får verkställighetsförbud så länge Högsta domstolen behandlar ärendet.

Beskedet mottogs med glädje hos familjen. Minna Rasmus är en av dem som jobbat för att familjen skulle få stanna i Finland och hon säger att beskedet är strålande nyheter för familjen.

Tung början på veckan
Förra veckan kom beskedet att familjen Zaheri utvisas ur landet om inte Högsta förvaltningsdomstolen tar upp fallet till ny behandling. Barham Zaheri beskrev på tisdag morgon nyheten som väldigt tungt för familjen.

Hans äldre bror skulle ha fått stanna eftersom han har jobb, men föräldrarna och de två andra bröderna skulle utvisas till Aghanistan. Bahram berättar att han inte vet var de ska bo. Han vet inte heller om de har familj kvar i Kabul i Afghanistan.

- Det känns väldigt tungt och svårt, sade Bahram på tisdag morgon.

Bahram skulle vilja ha en förklaring på varför familjen inte skulle få stanna. Han vill ändå passa på och tacka alla de som hjälpt dem. En av dem är familjens stödperson och två av pojkarnas lärare, Anna-Maija Lyyra. Hon tycker att utvisningsbeslutet är väldigt tråkigt.

- Hela processen har varit svår och utdragen för familjen. Det känns tokigt att en del asylsökande skickas tillbaka till Afghanistan, medan andra får komma hit.

Den afghanska familjen fick ett års uppehållstillstånd i fjol efter en lång kamp som engagerat hundratals frivilliga.


(Av Sara Mannsén)

Läs också