Hoppa till huvudinnehåll

Linus Torvalds på väg att knäcka Microsoft-patent

Linus Torvalds
Linus Torvalds Bild: Linuxmag.com linux

Den finlandssvenska IT-gurun Linus Torvalds kan sätta punkt för en patenttvist mellan Microsoft och Motorola, och tvinga Microsoft att betala tillbaka miljontals dollar i licenspengar. Det skriver webbtidningen Wired .

I december 2010 slog en domstol preliminärt fast att Microsoft ägde patenten till en teknik för att spara långa filnamn i system som är designade för korta filnamn, som till exempel i mobiltelefoner.

Men i fjol höst visade det sig att Torvalds hade beskrivit samma teknik på ett webbforum redan tre år innan Microsoft tog patenten i bruk. Om domstolen nu slår fast att Microsofts patent är ogiltigt, kan det kosta bolaget miljontals dollar i patentersättningar som måste återbetalas.
(Av Linn Karlsson)

 • Brodera tändsticksaskar till jul

  Gör egna små julklappar tillsammans med barnen.

  Att brodera på tändsticksaskar tar inte lång stund och blir en fin gåva att ge bort i jultider. Här hittar du två mönster till en liten och en stor ask.

 • En död och många skadade i explosion i Tyskland

  Explosionen inträffade i ett våningshus.

  25 människor har skadats i en explosion i ett femvåningshus i Tyskland. Explosionen ägde rum i Blankenburg i Sachsen-Anhalt i östra Tyskland strax efter klockan nio lokal tid.

 • EU om valet i Storbritannien: Vi är redo för brexit

  EU-ledare hoppas på snabb brexit-omröstning.

  Europeiska ledare tolkar valresultatet som att det nu är ofrånkomligt att Storbritannien lämnar EU. Europeiska rådets ordförande hoppas på en snabb röstning i brittiska parlamentet.

Läs också

Nyligen publicerat - Ekonomi