Hoppa till huvudinnehåll

Linus Torvalds på väg att knäcka Microsoft-patent

Linus Torvalds
Linus Torvalds Bild: Linuxmag.com linux

Den finlandssvenska IT-gurun Linus Torvalds kan sätta punkt för en patenttvist mellan Microsoft och Motorola, och tvinga Microsoft att betala tillbaka miljontals dollar i licenspengar. Det skriver webbtidningen Wired .

I december 2010 slog en domstol preliminärt fast att Microsoft ägde patenten till en teknik för att spara långa filnamn i system som är designade för korta filnamn, som till exempel i mobiltelefoner.

Men i fjol höst visade det sig att Torvalds hade beskrivit samma teknik på ett webbforum redan tre år innan Microsoft tog patenten i bruk. Om domstolen nu slår fast att Microsofts patent är ogiltigt, kan det kosta bolaget miljontals dollar i patentersättningar som måste återbetalas.
(Av Linn Karlsson)

Läs också