Hoppa till huvudinnehåll

Finlands flotta stoltserade med u-båtar, pansarfartyg och skolfartyg

Pansarfartyget Ilmarinen, SA-bild, 1930
Pansarfartyget Ilmarinen, SA-bild, 1930 Bild: SA pansarfartyg

Reporter Kaj Klinge berättar med stolthet om Finlands flottas fina fartyg: pansarfartyget Ilmarinen, ubåten Vetehinen och skolfartyget Suomen Joutsen. Mikrofonen besöker dessa ståtliga skepp.

Kaj Klinge berättar att Finland i krigstid har begränsade förbindelsemöjligheter till land. En katastrof vore om fienden skar av sjöförbindelserna.

Klinge gör en rond hos kustartilleriet: på pansarfartyget Ilmarinen, på u-båten Vetehinen och på skolfartyget Suomen Joutsen.

Kommendörkapten Göransson (kustflottans stab) redogör för kustflottans sammansättning: till kustflottan hör tre flottiljer, en pansarfartygsflottilj, en ubåtsflottilj och en min- och bevakningsflottilj.

Mikrofonen besöker först pansarfartyget Ilmarinen. Kapten Grönholm och Kaj Klinge går till en av skansarna där 26 man bor och sover i hängmattor. Kommandotornet presenteras av kapten Grönholm. Manskapet håller på att kontrollera att allt är i skick. Pansarfartyget Ilmarinen sprängdes av en mina 1941 (se länk).

Så beger sig mikrofonen till skolfartyget Suomen Joutsen. Fartygets befälhavare, kommendör Konkola, berättar om den senaste långa seglatsen som räckte sex månader. Då reste fartyget till Madeira, Monte Video, Kapstaden, den irländska kusten och Calais. På Suomen Joutsen sker Sjökadetternas utbildning.

Men det mest spännande är kanske då Kaj Klinge går ombord på ubåten Vetehinen. Vetehinen introduceras av första officeren.

Hela sjökrigskolan presenteras av en expert.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.