Hoppa till huvudinnehåll

Mobbning gör skoltiden till ett helvete och ger ärr för livet

Mobbning har livslånga konsekvenser. För en mobbad person kan självmord kännas som den enda utvägen. Hur kan vi sätta stopp för mobbning i tid?

Mobbningen gör skoltiden till ett helvete och ger ärr för livet. Hos många sitter ärren efter mobbningen kvar länge, ibland hela livet. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på mobbning och ingripa genast.

Mobbning handlar i många fall om att skaffa sig makt och status. För att uppnå sitt mål behöver mobbarna den tysta massan till hjälp, det vill säga betraktare, som höjer mobbarens status genom att avstå från att ingripa.

Henrik Aalto mobbades så hårt i skolan att självmord verkade vara den enda lösningen att bli kvitt allting. Idag föreläser Henrik i skolor om mobbning och självmord. Han har också skrivit boken Bara lite småskoj.

Henrik Aalto talar med Anne och Hanna om mobbningens mekanismer och vad mobbning gör med barn.

I Min morgon talar Henrik Aalto med rockartisten Dregen, som har erfarenhet av självmord i och med att hans pappa tog livet av sig.

I programmet Livslära tar man reda på vad skolor kan göra för att motarbeta mobbning. Ibland kan det gå så långt att polisen blandas in. Så t.ex. i Åbo där föräldrarna polisanmälde både skola och kommun.

I FST:s program Park fick ungdomar själv diskutera och improvisera kring problemställningar. De unga funderar kring mobbning och våld.

Till Park kunde tittarna skicka in brev kring mobbning och andra händelser som gjort dem ledsna. Ville (Vuorelma) skällde då ut personerna på ett sympatiskt sätt i sändningen. Det kan vara vänner som inte försvarar sina kompisar, klasskamrater som mobbar en kille för hans akne eller fördomsfulla Helsingforsbor.

Folkhälsan och Buuklubben körde igång en kampanj 2012 för att få barn att ta ansvar för och inte mobba varandra. Också Sauli Niinistö deltog i kampanjen.

Text: Ida Fellman

Barn och unga

Hälsa och sjukdom

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Ge oss sexualupplysning!

  "Jag var 14 år när jag blev gravid."

  "Jag var 14 år när jag blev gravid, jag hade aldrig hört talas om preventivmedel." Så säger en anonym kvinna 1968.

 • Att vara en ogift ung mamma på ett mödrahem

  Vad gör man om man märker att man väntar barn 1980?

  Den månatliga skräcken för att vara gravid har inte försvunnit trots p-pillren. Och vad gör man om man märker att man väntar barn 1980? Om man inte har bostad, man eller jobb? För vissa kan Ensikoti vara en hjälp i nöden.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

Nyligen publicerat - Arkivet