Hoppa till huvudinnehåll

Sveriges kritiserade försvarsminister avgår

Bild: EPA/JEON HEON-KYUN tolgfors

Sveriges försvarsminister Sten Tolgfors avgår på egen begäran, meddelar statsministerns pressekreterare till nyhetsbyrån TT.

Tolgfors har fått mycket kritik kring Totalförsvarets forskningsinstituts planer på att bygga en avancerad vapenfabrik i Saudiarabien.
Tolgfors har själv förnekat att han vetat om planerna. Statsminister Fredrik Reinfeldt hävdar att vapenaffären inte var den huvudsakliga orsaken till ministerbytet.

Tolgfors meddelade på torsdagen att han avgår bland annat för att skydda sina barn mot det mediedrev som har följt på affären.

Tolgfors från Moderata samlingspartiet har varit försvarsminister sedan 2007.
Enligt Aftonbladet tar Sveriges infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd över uppdraget tills vidare.


(Av Ann-Lis Fredriksson)

 • Raseborg vill veta vad äldre tycker

  Staden vill kartlägga åsikter och tankar om äldreservicen.

  Nu vill Raseborgs stad ta reda på vad de äldre anser om den service staden erbjuder. Seniorernas åsikter och tankar ska kartläggas och målet är att utveckla servicen för äldre.

 • Tre ryska friidrottare får tillåtelse att tävla

  Sidorova, Sivkova och Sokirskij tävlar under neutral flagg.

  De tre ryska friidrottarna Anzjelika Sidorova, Kristina Sivkova och Aleksej Sokirskij har alla fått grönt ljus att tävla igen. De kommer att tävla under neutral flagg.

 • Helsingforsare får tycka till om nationalstadspark

  Enigt fullmäktige vill utreda en ny park redan i år.

  Helsingfors ser ut att få en egen nationalstadspark. Ett enigt stadsfullmäktige anser att staden borde utreda möjligheten redan i år. Invånarna ska få berätta vilka natur- och kulturmiljöer de tycker är värda att bevaras.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes