Hoppa till huvudinnehåll

Klaffbord

Klaffbord
Klaffbord Bild: Svenska Yle/Strömsö bord,jim björni,snickeri,strömsö

Jim bygger ett gammalt hederligt klaffbord efter en gammal hederlig modell.

Materiallista:

Bordskivor

 • 2 st bordskivor, 700 x 1100 x 18 (eftersom 18 mm tjocka limträskivor endast fanns som 600mm breda beställde jag också två 100 x 1100 x 18 delar som jag limmade ihop med 600 x 110 x 18 skivorna för att få dem 700 breda).
 • 1 st bordskiva (mitten) 180 x 1100 x 18

Lister + rundade sidostöd under skivan

 • 4st 690 x 28 x 30 (lister)
 • 140 x 75 x 28 (sidostöd)

Ben

 • 4 st bendelar, 740x60x18
 • 4 st bendelar, 660x60x18
 • 8 st bendelar, 400x60x18

Ram/stomme

 • 2 st 985x140x28
 • 2 st 730x140x28

Fot

 • 2 st 260x45x40
 • 4 st gångjärn
 • 8 st dekorationsbult, 8mm diameter + brickor och muttrar
 • 2 st dekorationsbult, 10mm diameter + brickor och muttrar

Ritning
Ritningen till klaffbordet. (Hela ritningen).

Arbetsmoment:

Bordsskivorna)
För att inte skivorna skall slå sig behövs en förstärkning på undersidan, förstärkningen är en 28mm bred och 300 mm hög list som ligger löst i spår under skivan. Listen bör ligga löst, olimmad och oskruvad för att skivan skall kunna svälla och krympa fritt när luftfuktigheten i rummet ändrar beroende på t.ex. årstid.

Använd ett fräsbett som ser ut som en laxstjärt, också kallad gradning och som gör att listen hålls i spåret utan lim (fräs in ett motsvarande spår i sidorna på listen).

Listen fälls in lite snett och fungerar senare som en stoppare för benet. För att bordet skall vara bekvämt att sitta vid bör benet inte komma ut till kanten utan stoppas lite in från sidan, på det här sättet ryms ens egna ben bra in under skivan utan att stöta till bordets ben.

KlaffbordKlaffbord

KlaffbordKlaffbord


Fräs också in sidostöden på samma sätt som listerna. Att sidostöden är rundade har enbart en dekorativ funktion.

Fäll in gångjärn, borra hål i skivan för dekorationsbult och skruva ihop skivorna. Jim borrade nya hål i gångjärnen eftersom original hålen var för små.

KlaffbordKlaffbord Klaffbord


Benen

Ritningen på ben.

Mät ut var tappar och hål kommer i varje del av benen. Det blir 4 hål och 4 tappar per ben, sammanlagt 16 av vardera.

Såga till ändan på de ben som är 660 mm långa. Ändan skall bli en tapp som senare passas in i ramen. Tälj ändan rund. Limma ihop alla ben.

KlaffbordKlaffbord KlaffbordKlaffbord

Ram/stomme

Ritningen på ram/stomme.

Märk ut tappar och hål i alla delar av ramen, kortsidorna skall både ha hål och tappar. Rita ett kryss i de delar som skall bort och håll tungan rätt i munnen för det går lätt fel.

Långsidorna har tappar i båda ändorna. I mitten på båda sidorna av långsidorna sågas det bort en ca 140mm lång och 30mm bred del, här kommer benen att gå in när bordet är hopvikt. Borra också hål för benen (benen skall sättas fast i ramen samtidigt som den limmas ihop). Limma ihop tillsammans med ben.

KlaffbordKlaffbord


Fot
Såga till en fin form i ändarna av fötterna. Borra hål för tapp (fötterna skall limmas fast med ramens kortsidor) Limma fast fötterna i ramen. Skivan kan nu sättas på plats. Borra hål genom sidostödet och ramen, skruva fast dekorationsbultar med 10mm diameter.

KlaffbordKlaffbord KlaffbordKlaffbord

Slipa bordets alla delar med 180 grovt sandpapper och gör en vattenstrykning (betyder att man torkar bordets alla delar med en fuktig trasa så att fibrerna i träet reser sig). Slipa bort fibrer som rest sig med 240 grovt papper för riktigt slät och fin yta, klar för ytbehandling.

 • Mezzosopranen Erica Back

  Mezzon Erica Back fick Caj Ehrstedts pris

  Sångerskan Erica Back fick pris.

  Mezzosopranen Erica Back fick Caj Ehrstedts pris. Det delas ut av Svenska folkskolans vänner vart tredje år till en finlandssvensk sångare inom klassisk musik som ännu inte har fyllt 30 år. Prissumman är 5000€.

 • Bob Dylan på en ceremoni för att motta en frihetsmedalj.

  Bob Dylan tar emot Nobelpriset i Stockholm

  Svenska Akademien överlämnar priset under veckoslutet.

  Musikikonen Bob Dylan kommer att ta emot sitt Nobelpris i litteratur i Stockholm under veckoslutet. Det meddelar Svenska Akademiens ständiga sekreterare. Dylan uteblev från Nobelfestligheterna i december.

 • Kulturpistagaren Marit Berndtson.

  Wasa Teaters Marit Berndtson prisas med 15000 euro

  Brinnande teaterintresse och kärlek till konsten gav pris.

  Brinnande teaterintresse och stor kärlek till konsten gav både högklassig teater och kulturpris - Marit Berndtson får kulturpriset på 15 000 euro då Svenska folkskolans vänner idag delar ut pris och medaljer.

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk

 • Grästrädgård med färggrannt målad dörr som portal i mitten

  En dörr är en perfekt målarduk

  Släpp loss din inre konstnär!

  En port, en grind, en dörr. Som en passage till en annan värld. Varför inte göra dörren så dekorativ som möjligt och ta inspiration av exotiska nordafrikanska mönster.

 • en port och dörr i trädgården

  Port och dörr till trädgård

  En port med dörr mitt i trädgården.

  Det ser skojigt ut att ha en gammal dörr och en port mitt i trädgården. Dörren leder från en del av trädgård till den andra.

 • Ett metallarmband skapat av fyra bottnar från dryckesburkar.

  Smycken av tomburkar och burköppnare

  Rolig återvinning av tomma aluminiumburkar.

  En helt vanlig aluminiumburk kan bli fräsiga armband. Förutom burken kan du behöva tyger, trådar och kanske lite ståltråd. Enkelt och snabbt är ett måste för alla som gillar att återanvända.

 • Små kopparbitar i olika former som emaljerats med olika färger på en brun bordsskiva.

  Emaljera smycken med smältpulver

  Gör dina egna emaljerade smycken.

  Att emaljera med smältpulver är enkelt och snabbt och kräver inga dyra maskiner. Av en bit kopparplåt kan man forma nästan vilken figur som helst och det finns en uppsjö av färger att välja mellan.