Hoppa till huvudinnehåll

Klaffbord

Klaffbord
Klaffbord Bild: Svenska Yle/Strömsö jim björni

Jim bygger ett gammalt hederligt klaffbord efter en gammal hederlig modell.

Materiallista:

Bordskivor

 • 2 st bordskivor, 700 x 1100 x 18 (eftersom 18 mm tjocka limträskivor endast fanns som 600mm breda beställde jag också två 100 x 1100 x 18 delar som jag limmade ihop med 600 x 110 x 18 skivorna för att få dem 700 breda).
 • 1 st bordskiva (mitten) 180 x 1100 x 18

Lister + rundade sidostöd under skivan

 • 4st 690 x 28 x 30 (lister)
 • 140 x 75 x 28 (sidostöd)

Ben

 • 4 st bendelar, 740x60x18
 • 4 st bendelar, 660x60x18
 • 8 st bendelar, 400x60x18

Ram/stomme

 • 2 st 985x140x28
 • 2 st 730x140x28

Fot

 • 2 st 260x45x40
 • 4 st gångjärn
 • 8 st dekorationsbult, 8mm diameter + brickor och muttrar
 • 2 st dekorationsbult, 10mm diameter + brickor och muttrar

Ritning
Ritningen till klaffbordet. (Hela ritningen).

Arbetsmoment:

Bordsskivorna)
För att inte skivorna skall slå sig behövs en förstärkning på undersidan, förstärkningen är en 28mm bred och 300 mm hög list som ligger löst i spår under skivan. Listen bör ligga löst, olimmad och oskruvad för att skivan skall kunna svälla och krympa fritt när luftfuktigheten i rummet ändrar beroende på t.ex. årstid.

Använd ett fräsbett som ser ut som en laxstjärt, också kallad gradning och som gör att listen hålls i spåret utan lim (fräs in ett motsvarande spår i sidorna på listen).

Listen fälls in lite snett och fungerar senare som en stoppare för benet. För att bordet skall vara bekvämt att sitta vid bör benet inte komma ut till kanten utan stoppas lite in från sidan, på det här sättet ryms ens egna ben bra in under skivan utan att stöta till bordets ben.

KlaffbordKlaffbord

KlaffbordKlaffbord


Fräs också in sidostöden på samma sätt som listerna. Att sidostöden är rundade har enbart en dekorativ funktion.

Fäll in gångjärn, borra hål i skivan för dekorationsbult och skruva ihop skivorna. Jim borrade nya hål i gångjärnen eftersom original hålen var för små.

KlaffbordKlaffbord Klaffbord


Benen

Ritningen på ben.

Mät ut var tappar och hål kommer i varje del av benen. Det blir 4 hål och 4 tappar per ben, sammanlagt 16 av vardera.

Såga till ändan på de ben som är 660 mm långa. Ändan skall bli en tapp som senare passas in i ramen. Tälj ändan rund. Limma ihop alla ben.

KlaffbordKlaffbord KlaffbordKlaffbord

Ram/stomme

Ritningen på ram/stomme.

Märk ut tappar och hål i alla delar av ramen, kortsidorna skall både ha hål och tappar. Rita ett kryss i de delar som skall bort och håll tungan rätt i munnen för det går lätt fel.

Långsidorna har tappar i båda ändorna. I mitten på båda sidorna av långsidorna sågas det bort en ca 140mm lång och 30mm bred del, här kommer benen att gå in när bordet är hopvikt. Borra också hål för benen (benen skall sättas fast i ramen samtidigt som den limmas ihop). Limma ihop tillsammans med ben.

KlaffbordKlaffbord


Fot
Såga till en fin form i ändarna av fötterna. Borra hål för tapp (fötterna skall limmas fast med ramens kortsidor) Limma fast fötterna i ramen. Skivan kan nu sättas på plats. Borra hål genom sidostödet och ramen, skruva fast dekorationsbultar med 10mm diameter.

KlaffbordKlaffbord KlaffbordKlaffbord

Slipa bordets alla delar med 180 grovt sandpapper och gör en vattenstrykning (betyder att man torkar bordets alla delar med en fuktig trasa så att fibrerna i träet reser sig). Slipa bort fibrer som rest sig med 240 grovt papper för riktigt slät och fin yta, klar för ytbehandling.

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk

 • En tripod står alltid stadigt

  En tripod av en gammal vattenventil och några järnstänger.

  En gammal vattenventil och några järnstänger blir en skojig tripod till läderelden

 • Svävande stenar

  Stenar i lera svävar bättre!

  Stenar är perfekta inredningsdetaljer, men vill man hänga upp dem på väggen så är det smart att efterapa dem i lera istället.

 • Stjärna av vass

  Gör en himmeli dekoration till dörr eller vägg.

  Med inspiration från det traditionella himmeli hantverket tillverkar Lee en dörr- eller väggdekoration av vass i form av en stjärna.

 • Sticka sockor med Finland 100 år mönster

  Lee har gjort ett till mönster baserat på folkets bidrag.

  Tillsammans med folket skapade Lee ett par nya stickmönster för att hylla vårt hundraåriga land. Nu kommer ytterligare ett mönster, denna gång till ett par sockor, som matchar de tidigare produkterna.

 • Sommarspel i tomtedräkt

  Dags för lite tomtar i trädgården!

  När värmen så småningom kommer vill vi gärna vara tillsammans. Hänga, äta och varför inte leka också? Skapa eget sommarspel med några plastflaskor innan de slängs bort!

 • Sy en mjuk docka

  Gör själv en mysig kompis.

  Här får du sömnadstips oberoende hurudan mjukis du vill sy. Använd Lees mönster eller rita ditt eget.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Lär dig sy kläder själv - Lees samlade länkar

  Massor av tips för dig som vill sy kläder.

  Här finns allt du behöver veta för att sy kläder själv. Tips på hur man hittar och ritar mönster. Sömnadstrix och anvisningar för både tröjor, byxor, kjolar och klänningar.

 • Sy kjol till liten och stor

  Samma mönster i dockstorlek eller XXL.

  Här lär vi dig knepen för att snabbt och enkelt göra sommarens skönaste kjol själv. Allt du behöver veta är två matematiska räknesätt så sitter kjolen perfekt oberoende om du syr till en liten docka, ett barn eller vuxen.

 • Penseltuppar

  Det finns en tupp i varje gammal pensel!

  Gamla obrukbara penslar får nytt galet liv som tuppar med attityd!