Hoppa till huvudinnehåll

Öl till påskpicknick

Öl till påskpicknick
Öl till påskpicknick Bild: Svenska Yle/Strömsö strömsö

Vi förknippar årets högtider med god mat och goda drycker. En vällagad måltid och en prima dryck som var för sig smakar utmärkt ger ändå ingen garanti för att kombinationen av dem båda blir bra. Själva smakmötet är lika viktigt som de enskilda komponenterna när man kombinerar mat och dryck. Varför inte prova öl istället för vin?

För på påsken äter vi gärna ägg och sill, och redan här finns en stor grupp viner som ryggar tillbaka vid blotta tanken på ett smakmöte däremellan. Varför är det på det viset och vad ska vi göra åt saken?

Umami i maten

När den asiatiska smaktrenden nådde våra breddgrader började det plötsligt ordas om ”den femte grundsmaken” i våra kök, nämligen umami. Vissa råvaror, många förknippade med asiatisk mat, utvecklade underliga bismaker när de kombinerades med i första hand röda, tanninrika viner. Bismaken som kan uppstå när umamirika råvaror möter kraftiga röda viner är en metallisk, lite oljig, skämd smak som gör maten trist och vinet surt och beskt. Umami hittar vi i till exempel buljonger, sojasåser, fet fisk, skaldjur, fiskrom, rå lök, färsk tomat – och just sill och ägg.

Kryddhetta och beska i maten

När vi dricker röda, tanninrika viner till mat som är tillspetsad med het chili, fräsande pepparrot eller ångande peppar kan det uppstå en ”tändvätska på glöden”-effekt i våra munnar. Kryddhettan irriterar slemhinnorna och det kraftiga vinet biter tag och gör den heta effekten ännu hetare.

Även beska råvaror som endiver, rosésallad, rucola, grön paprika, rå lök och hårt grillad mat gör att tanninrika, röda viner visar sin sämsta sida. Beskan förstärks och vinets tanniner attackerar munnen så att tunga och gom känns som grovkornigt sandpapper.

Vad kan du göra?

Det ska aldrig behöva kännas obehagligt i munnen när vi ätit en måltid. Första räddningen för att släta ut de negativa effekterna när tanninrika viner möter komplicerade råvaror är att tillföra fett, salt och syra i maten. Den trion kallas för smakbryggor och hjälper till att ta udden av de värsta smakkrockarna i våra munnar.

Vi kan också välja en annan typ av dryck än kraftigt rödvin när umamirika, beska och kryddheta rätter ska få en dryckespartner. Antingen väljer vi ett snällare vin som är fruktfylligt utan att vara tanninrikt eller så plockar vi något ur den mångfacetterade ölvärlden som har hur mycket som helst att erbjuda. Det finns mer än blek, massproducerad lager.

Tre ölsorter – tre upplevelser.

Alla tre öl är av så kallad överjäst Ale-typ. Ofta får denna kategori öl en större och rundare smakkaraktär än de underjästa lagerölen. De utvecklar intressanta och karaktärsfulla smakformer där matkombinationerna är oändliga.

Slottskällans Red Ale
1. Slottskällans Red Ale, Sverige Artikelnummer på Alko: 752034 3,01 € för 0,33 l.

Detta är en Ale med en lite lättare, fruktig och örtig karaktär. Den är lättdrucken och har ingen kraftig humlebeska i eftersmaken. God att dricka som den är men kompletterar också mat på ett ödmjukt sätt.

Stallhagens India Pale Ale
2. Stallhagen IPA, Åland Artikelnummer på Alko: 775016 4,88 € för 0,5 l.

Stallhagens India Pale Ale har en knäckig, blommig och lätt parfymerad smakkaraktär som fyller munnens alla vrår. Humlebeskan klingar en god stund i munnen och ölet gör sig bäst med en bit mat på tallriken.

Marsalkka Portteri
3. Marsalkka Portteri, Finland Artikelnummer på Alko: 706144 3,47 € för 0,33 l.

Svart som natten och mustigt som bara den. Lättdrucken för att vara ett såpass mörkt öl och i munnen finns kaffetoner, maltbröd, nötter och gräddkola. Gör sig bäst till mustig mat.