Hoppa till huvudinnehåll

Riskvastar

Riskvastar
Riskvastar Bild: Svenska Yle/Strömsö åsa broo

Johanna och Camilla återanvänder en gammal teknik och gör en äkta kvast av vide, grönskande kvistar, blommande kvistar och ett naturskaft.

Det här behöver du:

- En famn björkris
- Lång färsk kvistfri vide (10 - 15 mm i tjockare ändan)
- Kvastskaft ca 30 mm i diameter och lagom lång

1. Börja med att ge dig ut i naturen och samla björkris från ungbjörkar och lång, färsk kvistfri vide. Ta mer än du behöver…!

2. Rensa bort kvistar från den tjockare ändan av björkriset, så att cirka 40 - 50 cm förblir "yvigt". Packa sedan ihop kvistarna så tätt du kan till en borste.3. Väss den tjocka änden på viden och skala bort barken längs två sidor längs med hela videkvisten.

4. Vrid den färska viden så att fibrerna lossnar från varandra i längdriktningen.5. Tryck in den tjocka ändan av viden i den del av kvasten som kommer runt skaftet.

6. Vrid viden hela tiden åt samma håll samtidigt som du snurrar den stadigt runt kvasten. Då du binder med vide kan det vara bra med en hjälpande hand (annars kan du ta hjälp av snöre eller järntråd).

7. Lås viden genom att trycka in den i kvasten "under sej själv" och dra åt ordentligt.

8. Tälj eller hugg övre delen av kvasten jämn och fin.

9. Väss det material som du tagit som kvastskaft så att det går att tvinga in skaftet mitt i kvasten.10. För att förhindra att kvasten glider av och an på skaftet då den torkar kan du borra ett hål i skaftet och placera in en tapp som låser alltihop.
Sedan är det bara att skrida till verket och sopa till…!

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk

 • Sommarspel i tomtedräkt

  Dags för lite tomtar i trädgården!

  När värmen så småningom kommer vill vi gärna vara tillsammans. Hänga, äta och varför inte leka också? Skapa eget sommarspel med några plastflaskor innan de slängs bort!

 • Sy en mjuk docka

  Gör själv en mysig kompis.

  Här får du sömnadstips oberoende hurudan mjukis du vill sy. Använd Lees mönster eller rita ditt eget.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Lär dig sy kläder själv - Lees samlade länkar

  Massor av tips för dig som vill sy kläder.

  Här finns allt du behöver veta för att sy kläder själv. Tips på hur man hittar och ritar mönster. Sömnadstrix och anvisningar för både tröjor, byxor, kjolar och klänningar.

 • Sy kjol till liten och stor

  Samma mönster i dockstorlek eller XXL.

  Här lär vi dig knepen för att snabbt och enkelt göra sommarens skönaste kjol själv. Allt du behöver veta är två matematiska räknesätt så sitter kjolen perfekt oberoende om du syr till en liten docka, ett barn eller vuxen.

 • Penseltuppar

  Det finns en tupp i varje gammal pensel!

  Gamla obrukbara penslar får nytt galet liv som tuppar med attityd!

 • Finlandssvenska bloggare påskpysslar på Strömsö

  Fyra finurliga kvinnor visar sina bästa tips till påsk.

  En kaninmössa, ljus stöpta i äggskal med snygga ägghållare till, ett fågelbo med vårblommor samt ett bordsarrangemang med påskkänsla bjuder våra bloggande gäster på.

 • Enkelt blomsterarrangemang av naturmaterial

  Ta fram din inre florist, lättare än såhär blir det inte.

  Sandra Neuman gör påskens bordsarrangemang med mossbollar på bricka, videkvistar, fjädrar och till högtiden passande blommor.

 • Ljus i äggskal och ägghållare av träkulor

  Fiffig återanvändning av äggskal och ljusstumpar.

  Sandra Sund bjuder på ägghållare som även kan användas som servettringar. Här blir ägghållarna av träkulor dessutom ljushållare eftersom hon stöpt ljus i äggskal.

 • Fågelbo av björkris

  Så gör du ett enkelt bo t.ex. för påskäggen.

  Ägg, fjädrar och kycklingar hör påsken till och då känns det naturligt att också ta med fågelbon i sammanhanget. Nina Överholm gör bon av björkris, utsmyckade med fjädrar och växter.