Hoppa till huvudinnehåll

Riskvastar

Riskvastar
Riskvastar Bild: Svenska Yle/Strömsö åsa broo

Johanna och Camilla återanvänder en gammal teknik och gör en äkta kvast av vide, grönskande kvistar, blommande kvistar och ett naturskaft.

Det här behöver du:

- En famn björkris
- Lång färsk kvistfri vide (10 - 15 mm i tjockare ändan)
- Kvastskaft ca 30 mm i diameter och lagom lång

1. Börja med att ge dig ut i naturen och samla björkris från ungbjörkar och lång, färsk kvistfri vide. Ta mer än du behöver…!

2. Rensa bort kvistar från den tjockare ändan av björkriset, så att cirka 40 - 50 cm förblir "yvigt". Packa sedan ihop kvistarna så tätt du kan till en borste.3. Väss den tjocka änden på viden och skala bort barken längs två sidor längs med hela videkvisten.

4. Vrid den färska viden så att fibrerna lossnar från varandra i längdriktningen.5. Tryck in den tjocka ändan av viden i den del av kvasten som kommer runt skaftet.

6. Vrid viden hela tiden åt samma håll samtidigt som du snurrar den stadigt runt kvasten. Då du binder med vide kan det vara bra med en hjälpande hand (annars kan du ta hjälp av snöre eller järntråd).

7. Lås viden genom att trycka in den i kvasten "under sej själv" och dra åt ordentligt.

8. Tälj eller hugg övre delen av kvasten jämn och fin.

9. Väss det material som du tagit som kvastskaft så att det går att tvinga in skaftet mitt i kvasten.10. För att förhindra att kvasten glider av och an på skaftet då den torkar kan du borra ett hål i skaftet och placera in en tapp som låser alltihop.
Sedan är det bara att skrida till verket och sopa till…!

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk

 • En tripod står alltid stadigt

  En tripod av en gammal vattenventil och några järnstänger.

  En gammal vattenventil och några järnstänger blir en skojig tripod till läderelden

 • Svävande stenar

  Stenar i lera svävar bättre!

  Stenar är perfekta inredningsdetaljer, men vill man hänga upp dem på väggen så är det smart att efterapa dem i lera istället.

 • Stjärna av vass

  Gör en himmeli dekoration till dörr eller vägg.

  Med inspiration från det traditionella himmeli hantverket tillverkar Lee en dörr- eller väggdekoration av vass i form av en stjärna.

 • Sticka sockor med Finland 100 år mönster

  Lee har gjort ett till mönster baserat på folkets bidrag.

  Tillsammans med folket skapade Lee ett par nya stickmönster för att hylla vårt hundraåriga land. Nu kommer ytterligare ett mönster, denna gång till ett par sockor, som matchar de tidigare produkterna.

 • Sommarspel i tomtedräkt

  Dags för lite tomtar i trädgården!

  När värmen så småningom kommer vill vi gärna vara tillsammans. Hänga, äta och varför inte leka också? Skapa eget sommarspel med några plastflaskor innan de slängs bort!

 • Sy en mjuk docka

  Gör själv en mysig kompis.

  Här får du sömnadstips oberoende hurudan mjukis du vill sy. Använd Lees mönster eller rita ditt eget.

 • Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Lär dig sy kläder själv - Lees samlade länkar

  Massor av tips för dig som vill sy kläder.

  Här finns allt du behöver veta för att sy kläder själv. Tips på hur man hittar och ritar mönster. Sömnadstrix och anvisningar för både tröjor, byxor, kjolar och klänningar.

 • Sy kjol till liten och stor

  Samma mönster i dockstorlek eller XXL.

  Här lär vi dig knepen för att snabbt och enkelt göra sommarens skönaste kjol själv. Allt du behöver veta är två matematiska räknesätt så sitter kjolen perfekt oberoende om du syr till en liten docka, ett barn eller vuxen.

 • Penseltuppar

  Det finns en tupp i varje gammal pensel!

  Gamla obrukbara penslar får nytt galet liv som tuppar med attityd!