Hoppa till huvudinnehåll

Riskvastar

Riskvastar
Riskvastar Bild: Svenska Yle/Strömsö åsa broo

Johanna och Camilla återanvänder en gammal teknik och gör en äkta kvast av vide, grönskande kvistar, blommande kvistar och ett naturskaft.

Det här behöver du:

- En famn björkris
- Lång färsk kvistfri vide (10 - 15 mm i tjockare ändan)
- Kvastskaft ca 30 mm i diameter och lagom lång

1. Börja med att ge dig ut i naturen och samla björkris från ungbjörkar och lång, färsk kvistfri vide. Ta mer än du behöver…!

2. Rensa bort kvistar från den tjockare ändan av björkriset, så att cirka 40 - 50 cm förblir "yvigt". Packa sedan ihop kvistarna så tätt du kan till en borste.3. Väss den tjocka änden på viden och skala bort barken längs två sidor längs med hela videkvisten.

4. Vrid den färska viden så att fibrerna lossnar från varandra i längdriktningen.5. Tryck in den tjocka ändan av viden i den del av kvasten som kommer runt skaftet.

6. Vrid viden hela tiden åt samma håll samtidigt som du snurrar den stadigt runt kvasten. Då du binder med vide kan det vara bra med en hjälpande hand (annars kan du ta hjälp av snöre eller järntråd).

7. Lås viden genom att trycka in den i kvasten "under sej själv" och dra åt ordentligt.

8. Tälj eller hugg övre delen av kvasten jämn och fin.

9. Väss det material som du tagit som kvastskaft så att det går att tvinga in skaftet mitt i kvasten.10. För att förhindra att kvasten glider av och an på skaftet då den torkar kan du borra ett hål i skaftet och placera in en tapp som låser alltihop.
Sedan är det bara att skrida till verket och sopa till…!