Hoppa till huvudinnehåll

Lindrigare sparkrav på Åboskolorna

Undervisning
Undervisning Bild: AP Graphics Bank. krittavla

Sparkravet inom undervisningen i Åbo har lättat en aning under våren. En stor orsak är att staden fick statliga pengar för att minska på undervisningsgruppernas storlekar, säger svenska undervisningsdirektören Liliane Kjellman.

- Situationen under de här förhållandena ser bra ut inför nästa läsår. Det har kommit mycket till under våren.

Sparbehovet var mycket större tidigare i år och ett tag funderade staden på att öka på gruppstorlekarna för att spara. Det som är säkert är att timresurserna skärs ner med 3,2 procent och det totala sparkravet landar på 1,5 miljoner euro.

Det här innebär att skolorna måste ge avkall på allt som inte har med själva undervisningen att göra. Möjligheten att delta i lägerskolor är i princip det enda som blir kvar. Skolorna kommer inte kunna bjuda på bio- och teaterbesök.

- Vi har försökt få så mycket pengar som möjligt till den dagliga undervisningen och till att bibehålla gruppstorlekarna så små som möjligt, säger Kjellman.

(Av Niclas Lundqvist)

  • Sen men skaplig skörd i Åboland

    Bönderna hoppas torrt och soligt väder.

    Vete, raps, bondbönor och ärter finns åtminstone på en del åboländska åkrar ännu, men till skillnad från andra håll i landet, så är man på god väg med att bli klar med skördandet.

  • Skogsmaskintjuvar har häktats

    Undersökningarna fortsätter under hösten.

    Flera personer från Baltikum är häktade i de stölder i skogsmaskiner som inträffat under sommaren i Österbotten. Åtminstone en del av stöldgodset har återfunnits.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland