Hoppa till huvudinnehåll

Små påskhäxor på jakt efter godis

Påsken är en allvarlig kristen högtid som ändå är fylld med oknytt, påskhäxor och frosseri. Barnen spökar ut sig och tigger godis.

I den finska traditionen går barnen med videkvistar på palmsöndagen. Traditionen kom ursprungligen från östra Finland och bygger på den ortodoxa tron. Videkvistarna välsignades i kyrkan och delades ut. Kvistarna ansågs jaga bort onda andar och ge välsignelse och hälsa.

Den traditionen har sedan blandats ihop med traditionen att gå som påskkärring.

Enligt gammal svensk folktro flyger häxorna på kvast till Blåkulla på skärtorsdagen eller natten mellan dymmelonsdagen och skärtorsdagen för att sedan återvända på påskdagen.

Nu för tiden är det i Sverige och Svenskfinland vanligt att både pojkar och flickor klär ut sig till påskkärringar vid påsk. Barnen går runt bland bostadshusen i kvarteret, ringer på och önskar glad påsk. Som tack bjuds de vanligen på godis, småpengar eller någon annan liten gåva. Gåvorna samlas i exempelvis en korg eller kaffepanna och efter rundturen fördelas gåvorna rättvist mellan barnen.

De finlandssvenska barnen påskar oftast på påsklördagen. Här följer vi med barn som går som påskkärringar i Borgå och Vasa.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Ge oss sexualupplysning!

  "Jag var 14 år när jag blev gravid."

  "Jag var 14 år när jag blev gravid, jag hade aldrig hört talas om preventivmedel." Så säger en anonym kvinna 1968.

 • Att vara en ogift ung mamma på ett mödrahem

  Vad gör man om man märker att man väntar barn 1980?

  Den månatliga skräcken för att vara gravid har inte försvunnit trots p-pillren. Och vad gör man om man märker att man väntar barn 1980? Om man inte har bostad, man eller jobb? För vissa kan Ensikoti vara en hjälp i nöden.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

Nyligen publicerat - Arkivet