Hoppa till huvudinnehåll

Kamp om kortare tidsbundna mobil- och bredbandsavtal

Bild: Yle bredband,dator,internet,mobilt bredband,teknik,webb,webben

De nordiska konsumentombudsmyndigheterna manar till en gemensam aktion för att förkorta maximitiden för tidsbundna avtal som gäller mobil- och bredbandsabonnemang.

Sådana mobil- och bredbandsavtal där konsumenten binder sig för en viss tid borde få vara max sex månader långa. I Danmark har man gått in för maximitiden sex månader och resultaten har varit goda.

I Finland och Sverige har telefonbolagen rätt att binda konsumenten i max två år, i Norge är maximitiden ett år. Långa avtal är problematiska för konsumenterna i de fall där tjänsten visar sig vara dålig eller dyr.

De korta avtalen i Danmark har dessutom skapat mera konkurrens mellan telefonbolagen vilket har hållit priserna låga. Nu vill konsumentmyndigheterna i övriga Norden införa samma modell och begränsa maximitiden för telefon- och bredbandsavtalen till sex månader.


(Av Henrika Juslin)

  • Ekenäs taxi flyttar till Norra hamnen

    Resecentret inte ändamålsenligt, säger taxichaufförerna.

    På måndag kommer Ekenäs taxis nya personalrum att finnas i Norra hamnen i Ekenäs. Taxichaufförerna hyr in sig i gamla hamnkontoret tills det i framtiden blir dags att flytta till resecentret.

  • Vatikanens ekonomichef påstås ha utnyttjat barn

    Inga åtal har väckts och han nekar till anklagelserna.

    Vatikanens ekonomichef, kardinal George Pell, utreds av australisk polis på grund av anklagelser om sexuellt utnyttjande av barn. Övergreppen ska ha pågått mellan 1970 och 1990, enligt polisen som har tagit del av intervjuer med misstänkta offer. Inga åtal har väckts och Pell nekar till anklagelserna.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes