Hoppa till huvudinnehåll

Kamp om kortare tidsbundna mobil- och bredbandsavtal

Bild: Yle bredband,dator,internet,mobilt bredband,teknik,webb,webben

De nordiska konsumentombudsmyndigheterna manar till en gemensam aktion för att förkorta maximitiden för tidsbundna avtal som gäller mobil- och bredbandsabonnemang.

Sådana mobil- och bredbandsavtal där konsumenten binder sig för en viss tid borde få vara max sex månader långa. I Danmark har man gått in för maximitiden sex månader och resultaten har varit goda.

I Finland och Sverige har telefonbolagen rätt att binda konsumenten i max två år, i Norge är maximitiden ett år. Långa avtal är problematiska för konsumenterna i de fall där tjänsten visar sig vara dålig eller dyr.

De korta avtalen i Danmark har dessutom skapat mera konkurrens mellan telefonbolagen vilket har hållit priserna låga. Nu vill konsumentmyndigheterna i övriga Norden införa samma modell och begränsa maximitiden för telefon- och bredbandsavtalen till sex månader.


(Av Henrika Juslin)

 • Besvär mot Elisas köp av Anvia kan komma

  Finda kan lämna in besvär än.

  Det är oklart om Finda kommer att lämna in besvär mot Elisas köp av hälften av Anvias verksamhet. Bolaget väntar in i det sista tills besvärstiden är slut.

 • Svårt att bromsa cykeltjuven i Östnyland

  Cykelstölder är svårlösta. Gps kan vara framtidens lösning.

  Det är svårt att få tag på cykeltjuvar. Nästan lika svårt kan det vara att hitta en stulen cykel, som kanske dumpats på en ödslig plats eller sålts utanför landets gränser.

 • 30 augusti - Morgonkollen

  Nattens nyheter i ett kort format.

  God morgon! Vill du veta vad som hände medan du sov? Här är rubrikerna som sätter dig på kartan för i dag.

 • Utmanande sommar på Powerpark

  Karusellerna har inte snurrat tillräckligt på Powerpark.

  Karusellerna har inte snurrat tillräckligt på nöjesparken Powerpark i Alahärmä i sommar. Vd Mikko Kiviluoma säger att de inte når årets budgetmål.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes

 • 30 augusti - Morgonkollen

  Nattens nyheter i ett kort format.

  Nattens nyheter i ett kort format.

  • HBL: Ryssland ville inte ha Thors på OSSE-post.
  • Portugals förre premiärminister António Guterres är den största förhandsfavoriten inför valet av FN:s följande generalsekreterare.
  • Estlands parlament misslyckades med att välja president. Valet går vidare till en andra omgång.
 • Finlandssvenska barn går oftare i eftis

  Eftis uppskattas allt mer.

  Så gott som alla ettor och tvåor i Svenskfinland som vill gå i eftis får en plats. Det visar en färsk kartläggning av eftisverksamheten.

 • HBL: Ryssland ville inte ha Thors på OSSE-post

  Thors valdes för tre år sedan till posten.

  Ryssland har inte haft något intresse av att förlänga Astrid Thors mandat som minoritetsombudsman vid Europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE, skriver Hufvudstadsbladet.