Hoppa till huvudinnehåll

Österberg Kalmari lägger av

Bild: YLE / Dan Gustafsson finland - england

Finlands mesta landslagsspelare genom tiderna lägger av. Laura Österberg Kalmari representerade Finland 130 gånger och nätade 41 gånger.

Österberg Kalmaris sista klubblag blev Blue Sky FC i den amerikanska damproffsligan WPS.

Hennes sista framträdande i landslaget blev vid Algarve Cup förra våren.

- Beslutet om att jag spelat färdigt gjorde jag då jag återvände från USA. Ett par månader var det otroligt svårt att säga det högt, men jag är nöjd med mitt beslut och längtar inte tillbaka till gräsplanen, säger den idag i Sverige bosatta Österberg Kalmari i Bollförbundets pressmeddelande.

Österberg Kalmari jobbar nu som lärare för förstaklassister i Stockholm.

Som aktiv spelare vann hon mästerskapet i Finland, Sverige och USA. Två gånger var hon nominerad av internationella fotbollsförbundet FIFA till årets spelare i världen.

I landslagsdress samlade hon på sig hela 130 framträdanden, och är den mesta landslagsspelaren bland finska damer. Hon medverkade också vid två EM-slutspel.

- Höjdpunkterna på karriären har definitivt varit EM 2005 och 2009. Framgångsåren i Umeå mellan 2002-2004 minns jag också med värme, precis som mitt år som proffs i Blue Sky FC 2010-2011.

Bollförbundet kommer att uppmärksamma Laura Österberg Kalmari i samband med Finlands EM-kvalmatch mot Slovakien på torsdagen i Vanda.
(Av Antti Koivukangas)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport