Hoppa till huvudinnehåll

Ekofårfarmare vill svara på konsumenternas krav

Anders Norrback står bland fåren Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik anders norrback,ekobonde,fårfarm,norrback,närpes,österbotten,övermark

Österbotten är stort när det gäller livsmedelsproduktion, men det talas för lite om det. Det säger Anders och Ann-Katrin Norrback i Övermark. De sadlar om och blir fårfarmare. Anders går för närvarande en kurs i ekologiskt lantbruk.

- Det finns i dag en allt större konsumentgrupp som mer och mer vill veta vad de äter, varifrån maten kommer och hur den är producerad. Jag tror det är viktigt att vi i den här regionen, som är en stor matregion, kan svara mot det som konsumenterna vill ha, säger Anders Norrback.

Blir det lamm på ert påskobord i år?
- Inte på vårt eget men hos farmor och farfar blir det nog. Tyvärr är våra lamm ännu för små så vi kan inte äta upp dem ö
ännu, men kanske till midsommar ska vi satsa på ett av våra egna, säger Ann-Katrin Norrback.
(Av Ulrika Stagnäs-Lund)

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Sport åkte på stryk – Kärpäts kris djupare

  Lördagens utflykt till Raumo gav ingenting för Sports del.

  Lördagens utflykt till Raumo gav ingenting för Sports del. Lukko avgjorde i powerplay och har häng på kräftgående Kärpät i botten av tabellen.

 • ”Depression är det allvarligaste hotet mot en god ålderdom”

  Många äldre känner sig diskriminerade och att ingen lyssnar.

  Forskaren Yngve Gustafson menar att hoten mot det goda åldrandet har blivit allt fler och allt större. I Sverige är depression är den största folksjukdomen och andelen som drabbas av depression har ökat med 70 procent de senaste 20 åren.

 • Barnläkare: Ha respekt för kikhostan

  När färre vaccinerar sig kommer kikhostan att bli vanligare.

  I år har ungefär 370 personer i landet insjuknat i kikhosta, det är en markant ökning från 165 fall under 2015. Fall har också påträffats i Mellersta Österbotten. Kikhosta är en allvarlig sjukdom för små barn säger läkaren Matias Björn i Jakobstad.