Hoppa till huvudinnehåll

Dödad fotograf jobbade i de farligaste krigszonerna

Bild: Yle carina

Fotografen Carina Appel, 45, rapporterade från världens farligaste krigszoner, men miste livet vid sina hemknutar utanför Kristinestad.

Sveriges Radios Christer Fridén minns en professionell kollega från tiden som Mellanösternkorrespondent.

- Hon var en av de gladaste och trevligaste personer jag över huvud taget har jobbat med. Hon hade ett leende som kunde få vem som helst att smälta, säger han.

Fridén beskriver hur Carina Appel beredde vägen för andra reportrar genom sitt fantastiskt trevliga bemötande av människor. Hon började sin yrkeskarriär som polis på Åland, men utbildade sig till fotograf och jobbade bland annat för Svenska Yle.

Hon var särskilt känd för sin tid som frilansafotograf med Jerusalem som bas då hon också rapporterade från bland annat Irak och Afghanistan.
Fridén beskriver sin tidigare kollega som otroligt noggrann, men också som någon som ingrep när det behövdes.

Efter många år utomlands flyttade Carina Appel hem till Finland för ett år sedan.

- Jag vet att hon längtade hem under de sista åren, hon sade ofta att det började bli dags att åka hem och slå sig till ro.

Chockade bybor

Sydösterbotten, Kristinestad och framför allt Sideby skakas av den tragiska nyheten.

- Jag tror nog att en stor del av byn fortfarande är i chock, det är väldigt overkligt, säger Nina Ingves. Något sånt här hade man aldrig i sin vildaste fantasi kunnat föreställa sig skulle hända i vår trygga lilla by.

Hon tror att det som hänt kommer att påverka livet i byn.

- Det är en stor och ovanlig händelse och grundtilliten får sig en törn. Det tar nog ett tag innan den blir reparerad - om den blir det, säger Ingves.

Vid byns butik samlades i dag bybor och sommargäster som har kommit för att fira påsken. Mordet är det enda samtalsämnet.

- Det är bra att diskutera - det berör många här och det är bra att diskussionen får finnas, säger Nina Ingves.

Efter söndagens gudstjänst finns möjlighet till samtal och hjälp i kyrkan. Mellan klockan 11 och 15 finns en präst och diakonissa på plats i kyrkan för dem som behöver stöd.

Läs också: Kvinna ihjälskjuten i Sideby


(Av Ann-Lis Fredriksson)

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten