Hoppa till huvudinnehåll

Högtflygande planer för Versö

Versö föreslås som placeringsplats för naturturism på Mogenpört.
Versö föreslås som placeringsplats för naturturism på Mogenpört. Versö föreslås som placeringsplats för naturturism på Mogenpört. Bild: YLE/Jonas Blomqvist versö

Utvecklingsplanen för Mogenpört i Pyttis står nu klar. Det är stora planer som gäller, allt från hotell och semesterbostäder till hamn och bastuvärld. Det här är i alla fall vad utvecklingsbolaget Cursor föreslår att ska stå klart år 2020.

Enligt de nya utvecklingsplanerna kunde man på Mogenpört bygga ett litet men högklassiskt hotell med 60-100 bäddplatser. Mera bäddplatser skulle det också bli i 110-150 semesterstugor som skulle byggas på Versö.

Annat som föreslås på området är olika sorters rekreationstjänster, och ute på Vassholmen en Bastuvärld med olika sorters bastur. I Spjutsund föreslås en hamn med full service.

Johan Ståhl är sekreterare för Mogenpört ös byaförening och äger en stuga på ön. Han är inte övertygad om att förslaget är de bästa för Mogenpört. Han säger istället att planerna borde vara naturnära, och tror att de här planera för stora. Tidigare fanns det planer för 1200 bäddplatser och stora hotell på området, så de här planerna är åtminstone mera återhållsamma.

Projektchef Taini Rajala på utvecklingsbolaget Cursor säger att planerna skulle betyda bättre vatten, vägar och kommunikation för öborna. Pyttis kommun har talat om att projektet skulle betyda till och med 200 nya arbetsplatser, men Ståhl tror att den riktiga siffran är närmare 40, och undrar dessutom om det handlar om säsongbetonade arbetsplatser.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland