Hoppa till huvudinnehåll

Städbolag anklagas för snusk och slarv i Pargasskolor

Bild: Yle/Christa Mäkinen malms skola


Pargas stad har sedan årsskiftet köpt sina städtjänster av bolaget Sodexo. Städningen har varit direkt undermålig i några skolor, men helt enkelt blir det inte att säga upp avtalet.

Värst drabbad har Malms skola varit, men också i Sarlinska skolan och i Paraistenseudun koulu har man varit missnöjd med städbolagets insatser. Staden har lämnat flera klagomål, men ingenting har hänt.

Redan efter några månader var man i Pargas så trött på det undermåliga städandet att ärendet togs upp i bildningsnämnden. Utbildningschefen beskrev då toaletterna och omklädningsrummen i Malms lågstadieskola som snuskiga. Delvis har skolan varit helt ostädad och på sin höjd slarvigt städad.

Ena dan kan korridoren vara välstädad och en annan dag kan den vara helt ostädad.

Städpersonalen är underdimensionerad och verkar helt sakna utbildning för jobbet. Två städare har skött den stora skolan som har förutom klassrum och stor gymnastiksal också en simhall. Tidigare då staden skötte städandet fanns det tre städare på heltid och en på halvtid som sopade rent.

Före kontraktet med Sodexo köpte Pargas stad städtjänsterna från ISS och redan då var erfarenheterna dåliga. Trots det fortsatte man med köptjänsterna och varningsklockorna ringde inte trots att Sodexo lovade sköta städandet 50 000 euro billigare per år än konkurrenten. Det nya kontraktet är på tre år.

Svårt att byta bolag
Stadsdirektör Folke Öhman säger att staden reklamerat och gett Sodexo en månad tid att skärpa sig. Om ingenting händer sägs avtalet upp, men helt enkelt blir det inte. I praktiken blir det en riktig karusell med ett leverantörsbyte eftersom det gäller att få nya städare till alla ställen, också där det fungerat. De ska komma in i rutinerna och det är inte enkelt ur verksamhetens synvinkel, säger Öhman.

Ingen återgång till att städa själv
På frågan om staden kunde tänka sig att igen börja städa själv säger Öhman att erfarenheterna med stadens egna städare inte heller var bra.
- Också då fanns det kritik mot kvaliteten, men det har man kanske glömt. Framför allt är det betydligt dyrare att städa i egen regi och då borde vi i stället dra ner på något annat i staden och det finns det knappast vilja till.

Om hur det kommer sig att en till synes så enkel sak som städning blir så mycket dyrare i stadens regi säger Öhman att det är stora firmor som gör det på ett helt annat sätt med specialmaskiner och specialiserad personal. Det finns också löneskillnader mellan kommunala och privata avtal.

Billigt är bra
På frågan om det var nödvändigt att välja den billigaste offerten säger stadsdirektören att det inte fanns någonting som pekade på att deras kvalitet skulle vara sämre än på någon annan firma.
- Det är alltid endast de dåliga erfarenheterna som lyfts fram. Det goda är ju att det är ett billigt sätt att sköta städningen. I avtalet står det hur bolaget ska städa och då förutsätter vi att så sker.

Den 16 april behandlas saken i stadsstyrelsen och då kan avtalet sägas upp. Före det har Sodexo en sista chans att visa att de kan sköta städandet ordentligt.

Lars Finér, vd för Sodexo i Finland, medger att början varit svår, men utgår från att alla ännu kommer att vara nöjda med städandet.
- Vi har inte opererat i Pargas förr och vi borde redan veta hur vi gör. Trots det har vi fortfarande vissa svårigheter att arbeta på för att kunden ska vara nöjd.

Finér håller inte med om påståendena om snusk och slarv i Malms skola.
- Ordvalet håller jag inte helt med om. Vi arbetar hela tiden för att saken ska bli bättre. Vi svara på det formella klagomålet och avgör efter det om vi kan fortsätta samarbetet med Pargas stad.

Peter Petrelius

Läs också