Hoppa till huvudinnehåll

Alla nybörjarplatser på Optima fylls inte i höst

Yrkesinstitutet Optima
Yrkesinstitutet Optima Bild: YLE/ Kjell Vikman optima

I år har har Optima utbildningskoncernen inte lockat sökande till varje ledig studieplats. Koefficienten för Optimas del är 0,89, medan den för Yrkesakademin i Vasa ligger på 1,12.

Trots det är rektor Max Gripenberg vid Optima i Jakobstad ännu i det här läget inte speciellt bekymrad. Anledningen är att Optima liksom de andra yrkesutbildningsanstalterna på andra stadiet får flytta studieplatser mellan olika utbildningslinjer.

Rektor Max Gripenberg Optima
Rektor Max Gripenberg Optima Bild: YLE/ Kjell Vikman yrkesinstitutet

Det här betyder i praktiken att populära linjer kan få fler platser, medan mindre populära får färre nybörjarplatser. I något skede kommer förstås ändå en smärtgräns emot när det inte längre är vettigt att upprätthålla vissa utbildningar i takt med att samhället och därmed utbildningsbehovet förändras.

Rektor Max Gripenberg vid Optima i Jakobstad vill inte gå in på detaljer i frågan om olika utbildningslinjer och deras framtid. Utbildningar har kommit och gått under årens lopp säger han. Generellt kan man säga att teknikutbildningar är populära idag säger Gripenberg.

Ett hot som andra stadiets yrkesutbildningar kan stå inför ganska snabbt är minskningar i antalet studieplatser och ett sämre enhetspris för varje studieplats. De här förändringarna kan bli aktuella redan år 2013 säger Gripenberg, men också på den punkten råder det oklarhet än så länge

 • Tummen upp för servicehem och vindkraftsparker i Malax

  Kommunstyrelsen vill att planeringen går vidare.

  Malax kommunstyrelse beslöt på måndagskvällen att såväl servicehemmet i Yttermalax som vindkraftsparkerna Takanebacken och Långmossa ska ta ett steg vidare mot verklighet.

 • Elcyklarna rullar in i Finland

  I huvudstadsregionen har en del ersatt sin bil med elcykel.

  Cykelhandlarna i Finland vädrar morgonluft. I år har många sålt dubbelt fler elcyklar än förra året och i vissa Helsingforsfamiljer har den elassisterade cykeln till och med ersatt bilen. Hos familjen Heiskanen-Schoultz rullar elcykeln tiotusen kilometer varje år.

 • Theresa May till EU-medborgare: Vi vill att ni stannar

  Presenterade sitt brexitförslag till parlamentet.

  Storbritanniens premiärminister Theresa May säger att EU-medborgare som befinner sig Storbritannien efter att landet har gått ut ur EU kommer att behandlas som brittiska medborgare. Men fler garantier och tydlighet behövs i förslaget, svarar EU.

 • Miljonkontrakt för Lindell – Dallas vill köpa ut Niemi

  Lindell klar för två säsonger till i NHL och Dallas Stars.

  Esa Lindell får fortsatt förtroende i Dallas Stars. NHL-klubben har förlängt kontraktet med försvararen med två år. Målvakten Antti Niemi ser ut att ha gjort sin sista match i klubben.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten