Hoppa till huvudinnehåll

Finländsk professor riskerar sex års fängelse

Timo Kivimäki
Timo Kivimäki Timo Kivimäki Bild: Yle köpenhamns universitet

Den finländske professorn Timo Kivimäki misstänks för att ha hjälpt den ryska underrättelsetjänsten.

Han riskerar att dömas till sex års fängelse, men säger själv att han är oskyldig till brotten.

Spionmisstankarna kom fram efter ett tips till Poul Pilgaard Johnsen, journalist på danska Weekendavisen.

Misstankarna handlar om huruvida Timo Kivimäkis rapporter till ryska diplomater hjälpt den ryska underrättlsetjänsten, vilket räknas som lindrigt spionage i Danmark.

- Han har formulerat vilka vetenskapliga argument det kan finnas för att vara emot kriget i Irak och en invasion i Iran. Det har också handlat om vilka personer som skulle kunna vara intressanta för ryssarna, men vilka de är vet vi inte, säger Poul Pilgaard Johnsen.

Rättegång i juli

Själv anser Timo Kivimäki att han jobbat som fristående konsult för ryska myndigheter. Men han blev vid ett skede osäker på sin roll och blev uppmanad att kontakta den politiska underrättelsetjänsten.

- Men det ville han inte. Han tyckte att det skulle bli för dramatiskt och att han då skulle bli en en slags agent, säger Poul Pilgaard Johnsen.

Den 8 juli börjar rättegången mot Timo Kivimäki som på många sätt är unik, även om Rysslands intresse för Danmark också har ökat.

- Ryssarna är mycket aktiva när det gäller industrispionage, agentverksamhet och när det gäller att skaffa upplysningar om dansk politik framförallt när det gäller Arktis. Det har inte blivit färre spioner efter att det kalla kriget, snarare tvärtom, säger Poul Pilgaard Johnsen.

49-åriga Kivimäki arbetar sedan 1999 vid Köpenhamns universitet men är nu avstängd från sin tjänst.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes