Hoppa till huvudinnehåll

Barkborren svårt gissel i Östnyland

Barkborren har åstadkommit svåra skador också i de östnyländska skogarna. Jord- och skogsbruksministeriet uppmanar nu skogsägarna att motarbeta barkborren allt effektivare.

Ove Simosas på södra skogsreviret har under sin yrkeskarriär aldrig upplevt så omfattande angrepp av barkborre som under de senaste åren.

Det gäller att vara alert och snabbt få bort de träd som håller på att dö. Ett oroväckande fenomen de senaste höstarna är, att också prima skog och växande skog har angipits av barkborrar.

Större skador på skogar kan bekämpas med feromonfällor.

Kommentarer

 • Potatisskörden väntas bli god i Sydösterbotten men sämre i norr

  Sydösterbotten har hittills skonats från både röta och väta.

  Potatisskörden väntas bli något mindre i år på grund av att regnet förstört odlingar, speciellt i de norra delarna av Österbotten. Där har också en del potatisåkrar drabbats av bladmögel när vädret blivit varmare. Sydösterbotten har hittills varit förskonade från både röta och väta men potatisodlaren, Henrik Antfolk i Tjöck, vet att man inte ska ropa hej förrän säsongen är över. Mycket kan ännu hända.

 • De blågröna algerna intar våra vatten igen

  Det varma vädret för med sig rikliga mängder alger.

  Det varma vädret har igen fört med sig de giftiga blågröna algerna till vattnen också här i Västnyland. De flesta badstränder i Västnyland var ändå ännu på tisdagen algfria.

 • Gärningsman i Frankrike övervakades av polisen

  Han är en 19 år gammal radikaliserad man från Normandie.

  En av de två gärningsmännen som attackerade en kyrka i norra Frankrike på tisdagen har identifierats. Adel Kermiche är 19 år gammal från staden i Normandie där attacken ägde rum. Han försökte ta sig till Syrien två gånger i fjol.

 • Åbo lockar turister – hotellen så gott som fullbokade

  Hotellen är så gott som fullbokade inför superhelgen.

  Hotellen är så gott som fullbokade inför den kommande superhelgen med Down by the laituri, Kungstravet och Swanregattan. På Airbnb läggs däremot nya rum och lägenheter kontinuerligt upp till uthyrning.

Läs också

 • Historielärare: Europas blodiga spår i världen syns i dagens attacker

  Sture Lindholm förklarar varför attackerna sker i Europa.

  Historielärare Sture Lindholm i Ekenäs anser att de terrorattacker som sker i Europa är ett led i kampen för att göra sig fri från det europeiska inflytandet i Mellanöstern. Asylsökanden i Västnyland är rädda för att de blodiga attackerna i Europa ska påverka dem negativt.

 • De bästa poddarna i sommarhettan

  Låt Yles poddar hålla dig sällskap också i sommar.

  Vare sig du slappar i solstolen, sover i tält i skogen eller sliter hårt på sommarjobbet så finns det en viss form av underhållning som passar perfekt i sommarhettan. Svenska Yles podcasts bjuder på en passlig kompott av humor, djupsinniga diskussioner och en och annan mordutredning. Här listar vi poddarna du inte får missa.

Nyligen publicerat - Östnyland

 • Hund släpades efter bil av misstag

  Fallet hände för en vecka sedan i Immersby, Sibbo.

  För en vecka sedan såg några personer en hund släpas efter en bil i Immersby, Sibbo. Polisen har nu löst fallet.

 • Ingen tar ansvar för parkeringskaoset i Kalkstrand

  Vid Sibbos enda hamn kommer man inte fram.

  Vid hamnen i Kalkstrand står bilarna på rad, även en tidig tisdagsmorgon. På veckoslut är det så fullt att varken boende eller de som arbetar i närheten kan komma hem och när räddningsverket inte längre kan ta sig fram kan det bli riktigt farligt. Klagomålen har dock fastnat någonstans på väg och ingenting händer.

 • Akilles friidrott har en lovande framtid

  Borgå Akilles ungdomar har visat fina takter i år.

  Borgå Akilles har haft en lyckad friidrottssäsong, där framförallt föreningens unga idrottare har visat fina takter. Amanda Liljendal och Lars Fagerholm har all orsak att glädjas.