Hoppa till huvudinnehåll

Psykiatrer: Mördaren var fullt tillräknelig

Bild: Yle anders b breivik,attentaten i norge,auf,breivik,massaker,norge,terror,terror i norge,terrordåd,ungdomsläger,utöja,utöya

Psykiatrer har i den nya sinnesundersökningen konstaterat att den norska massmördaren Anders Behring Breivik var fullt tillräknelig då han utförde dåden.

33-årige Breivik anses därmed vara tillräckligt frisk för att stå till svars för sina brott. De rättspsykiatriska experterna presenterade utredningen vid Oslo tingsrätt i dag.

Experterna hade med sig fem lådor med dokument och två stora koffertar, då de anlände till rätten. Själva rapporten är 350 sidor lång. Undersökningen bygger på elva intervjuer och tre veckors tvångsobservation.

I en tidigare sinnesundersökning ansågs Breivik vara otillräknelig och gavs diagnosen paranoid schizofreni. Det här skulle ha inneburit att Breivik skulle ha fått psykiatrisk tvångsvård istället för fängelse.

Utredningen fick hård kritik, och det bestämdes att en ny sinnesundersökning kommer att göras.

Åklagarna gör det slutliga beslutet om huruvida Breivik anses ha varit tillräknelig eller inte. Om han anses vara tillräknelig, kan han dömas till högst 21 års fängelse.

Breivik dödade 77 personer i Oslo och på ön Utöya i fjol somras. Han har erkänt terrorattackerna, men anser sig inte ha begått något brott.

Rättegången mot Breivik inleds på måndag.

10.04.2012 17.55

 • Hamilton i blåsväder: Visade långfingret åt konkurrent

  Gutierrez kritiserade Hamilton på Twitter efter tilltaget.

  F1-föraren Lewis Hamilton varvade Esteban Gutierrez på söndag och passade på gestikulera fult. Att vara världsmästare ger dig inte rätten att bete dig respektlöst mot dina medtävlanden, min vän, skriver Gutierrez på Twitter.

 • Dödsskjutning vid nattklubb i Florida

  Åtminstone två personer har dödats.

  Åtminstone två personer har dödats och 15 skadats vid en skottlossning vid en nattklubb i Fort Myers i Florida, rapporterar amerikanska NBC. Tre personer har gripits.

 • 13-åring dog på scoutläger

  Orsaken en sjukdomsattack.

  En 13-åring som deltog i scoutlägret Roihu i Evois dog sent på söndag kväll i en sjukdomsattack.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Dödsskjutning vid nattklubb i Florida

  Åtminstone två personer har dödats.

  Åtminstone två personer har dödats och 15 skadats vid en skottlossning vid en nattklubb i Fort Myers i Florida, rapporterar amerikanska NBC. Tre personer har gripits.

 • Ericssons vd avgår

  Aktien uppåt på börsen.

  Ericssons vd Hans Vestberg lämnar sin post med omedelbar verkan. Företagets aktie steg genast på börsen.

 • Missnöje med OS-byn i Rio

  Australien bedömer att de inte kan flytta in i OS-byn.

  Den australiska OS-truppens ledare bedömde igår att truppen inte kan flytta in i OS-byn i Rio de Janeiro, på grund av problem med toaletter, läckande rör och med brandsäkerheten.

 • Långt ifrån harmoniskt inför demokraternas partikonvent

  Hillary Clinton nomineras till presidentkandidat.

  Hillary Clinton kommer den här veckan att bli historisk då hon som första kvinna genom tiderna nomineras till presidentkandidat för ett av de stora partierna i USA. Läget inom det demokratiska partiet är ändå långt ifrån samstämt inför partikonventet i Philadelphia.