Hoppa till huvudinnehåll

Thailändsk översvämning syns i elektronikpriser

Priserna är fortfarande 30 till 50 procent högre än för ett halvt år sedan och eftersom produkterna går åt trots det högre priset sjunker det knappast till samma nivå som i fjol.

- Vid ett skede började lagren sina men läget är mycket bättre nu och produktionen är igång igen, säger Vesa Järveläinen som är inköpschef på elektronikföretaget Verkkokauppa.

- Produkter som till exempel hårddiskar blev dubbelt och i vissa fall tre gånger så dyra under september och oktober i fjol och priserna är just nu 30 till 50 procent högre än då de var som bäst i september.

Översvämningarna slog hårt mot hela elektronikindustrin. Utöver de två största elektroniktillverkarna Western digital och Seagate har också de flesta stora företag i branschen fabriker i Thailand. Western digital såg två av sina största fabriker drabbas av förödelsen vattnet orsakade och Järvinen på Verkkokauppa nämner kameratillverkaren Nikon som ett annat hårt drabbat företag.

Blir inte billigare

Många kunder har tagit kontakt med elektronikjätten Verkkokauppa och undrat över orsaken till prishöjningen. En annan ofta ställd fråga är ifall ifall det lönar sig att vänta med att köpa tills priserna sjunker.

- Det gör det inte, det syns inte någon betydande skillnad i priserna förrän om ett halvt eller till och med ett år, säger Järvinen.

Även då elektronikproduktionen i sinom tid når samma nivå som innan översvämningarna kommer de högre priserna att bestå. Företagen vill göra så mycket vinst som möjligt och det gör man inte genom att sänka priser, konstaterar professor i logistik Gyöngui Kovács på Svenska Handelshögskolan.

 • Dopningsexperten: Det är som Östtyskland

  Vill se ytterligare sanktioner mot Ryssland.

  Den svenska dopningsexperten Arne Ljungqvist med ett långt förflutet i antidopningsbyrån Wada vill se ytterligare sanktioner mot Ryssland.

 • Riksdagsledamöter oroade: Återsänd iransk kurd riskerar tortyr

  Musa Muhammadi har varit i Finland sedan år 2010.

  Riksdagens människorättsnätverk oroas över att en politisk aktivist med kurdisk bakgrund sänds tillbaka till Iran. Den iranska kurdaktivsten Musa Mohammadi har befunnit sig som asylsökande i Finland sedan år 2010. Efter att hans ansökan behandlats i fem år fick han ett negativt besked i juni.

 • Nya fall av fågelinfluensa på Åland

  H5N8 har nu konstaterats hos två havsörnar.

  Nya fall av fågelinfluensa har uppdagats på Åland, meddelar Livsmedelssäkerhetsverket Evira. Fåglarna som smittats är två havsörnar som hittats i Eckerö och Sund.

 • Programledare med livet som insats

  Fysikern Andreas Wahl testar neturkrafterna.

  Med livet som insats är ett norskt underhållningsprogram där programledaren och fysikern Andreas Wahl sätter sin tillit till naturkrafterna. De är absoluta, odiskutabla och Andreas är så pass säker att han är villig att sätta sitt eget liv på spel för att bevisa dem.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes

 • President Niinistö: Trump föreslog träff

  "Trump medveten om FInlands speciella Rysslandsförhållande"

  USA:s blivande president Donald Trump föreslog en träff för Sauli Niinistö då presidenterna talade i telefon på torsdagen. Trump talade med de andra nordiska statsministrarna före han ringde upp Niinistö. Enligt president Niinistö är det barnsligt att föra statistik över saken.

 • Regeringen fortsätter angripa Aleppo – hundratals män försvunna

  Regeringen angriper Aleppo trots uppgifter om uppehåll.

  Den syriska militären och regeringstrogna milisstyrkor har fortsatt sina angrepp mot de sista rebellkontrollerade områdena i Aleppo. Det här trots att Ryssland i går gick ut med att den syriska militären skulle införa ett tillfälligt eldupphör.

 • 26 miljoner barn i Europa hotas av fattigdom

  15 procent av barn i Finland riskerar marginaliseras.

  Över 26 miljoner barn i EU-länder och Island och Norge hotas av fattigdom och social marginalisering, visar en färsk rapport från organisationen Rädda Barnen. Barn berättar om att de måste gå hungriga till skolan och är bekymrade för om föräldrarna har råd att betala hyran.

 • Högerpopulisten Wilders skyldig till hets mot folkgrupp

  Det blev ändå inget straff för Wilders.

  Det holländska högerpopulistiska Frihetspartiet PVV:s ordförande Geert Wilders är skyldig till hets mot folkgrupp, slår en domstol fast. Domstolen utdömde ändå inget straff för brottet.