Hoppa till huvudinnehåll

Beslut om skolstädning väcker blandade känslor i Pargas

Bild: Cityportalen Ab/Min Morgon sprayflaska

Måndagens beslut i stadsstyrelsen i Pargas - att ge städföretaget Sodexo ytterligare en chans innan kontraktet sägs upp - väcker motstridiga känslor på föräldrahåll och i skolorna.

Städningen i de skolor som Sodexo har haft hand om sedan årsskiftet har varit under all kritik.

Anna Vilminko, som är mor till två barn i Malms skola, menar att det kanske skulle ha varit bättre att säga upp kontraktet med detsamma. Hon tror också att städningen skulle skötas bättre om staden tog över ansvaret.

- Personalen skulle inte bytas så ofta och man skulle få en känsla av att man jobbar för just den skolan och få ett sammanhang i jobbet.

Rektorn för Sarlinska skolan Annika Johansson-Rosenlund känner sig kluven efter stadsstyrelsens beslut.

För en månad sedan reklamerade staden och gav Sodexo en månad tid att skärpa sig, men enligt rektor Johansson-Rosenlund har situationen snarare blivit sämre under reklamationstiden.

- Klassrummen städas i regel så att man torkar tavlan och tömmer skräpkorgen. I bästa fall placerar man stolar och bord i ordning medan till exempel golvytor inte städas alls.

- Jag förstår å ena sidan att staden tycker att man behöver tid för konkurrensutsättning. Men det är vi som ska leva med den här situationen och det att vi eventuellt ända till årsskiftet ska fortsätta med det här känns som en besvikelse ur vår synvinkel.

- Hur ser det ut i vår skola i vår och i höst? Det blir en tung tid är jag rädd, säger Johansson-Rosenlund.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland