Hoppa till huvudinnehåll

Kvarkenbron i Kinas intresse

Mathias Lindström
Mathias Lindström Bild: Yle / Roger Källman mathias lindström

En fast förbindelse över Kvarken vore viktig inte bara för Finland och Sverige, säger Erik Bergkvist, styrelseordförande för Region Västerbotten.

I förlängningen skulle bron också gynna Ryssland, Kina och rentav USA, säger han.

Bergkvist tog upp frågan på en sverigefinsk festival i Umeå på tisdagen.

- På lång sikt vill vi se en fast förbindelse mellan Sverige och Finland, för att knyta ihop inte bara Umeå och Vasa utan egentligen hela det öst-västliga stråket, säger Bergkvist till Sveriges Radio Västerbotten

Mathias Lindström, direktör för Kvarkenrådet, stämmer in. Näst efter att få till stånd en fungerande färjtrafik i Kvarken är en fast förbindelse en realistisk vision för framtiden.

- Många gånger då Kvarkenbron har diskuterats så har man fokuserat för mycket på Vasa-Umeå, men det är inte bara de två städerna som skulle gynnas, säger Lindström.

Kapaciteten på landsvägs- och järnvägstransporter börjar tryta nere på kontinenten. Samtidigt finns framtidens marknad i öster. Då är Kvarken en bra länk att ta över varorna.

- I Norge finns djupa och isfria hamnar och från Vasa har vi goda förbindelser vidare till Seinäjoki och vidare mot Ryssland, säger Lindström.

Läs också

Österbotten

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Österbotten