Hoppa till huvudinnehåll

Öppna portars dag i Kristinestad

En vacker trädgård i Kristinestad. En vacker trädgård i Kristinestad. Bild: YLE/Strömsö kristinestad,strömsö,trädgård,wivan nygård-fagerudd,öppna portar

I charmiga trähusstaden Kristinestad har man kunnat uppleva småstadens vänliga lugn i århundraden. Numera kan Kristinestad också ståta med att vara Finlands första officiella Cittaslow, en del av ett världsomspännnande nätverk av städer. En Cittaslow ska vara en stressbefriad stad, miljövänlig, lugn och mänsklig. Alldeles som Kristinestad.

I stadens centrum finns över 200 skyddade hus från 1700- och 1800-talen, vilket gör Kristinestsd till en av Finlands bäst bevarade trähusstäder.

Varje sommar öppnar Kristinestadsborna sina härliga, grönskande innergårdar för allmänheten. Strömsö passade på när det senast var Öppna portars dag. Wivan tittade in i flera trädgårdar och fick bland annat en pratstund i hammocken med Tuula Stolt..

 • Hirvonen har slagläge – kan räkna med bra draghjälp

  Hirvonen går ut i spåret som sjunde åkare.

  Eero Hirvonen har 33 sekunder upp till Eric Frenzel då skidmomentet i nordisk kombination kör igång på eftermiddagen. Hirvonen var bästa finländare i backmomentet med ett hopp på 95 meter.

 • KPO:s försäljning slog rekord

  Också resultatet växte år 2016.

  Handelslaget KPO slog försäljningsrekord år 2016. Den beskattningsbara försäljningen var under fjolåret 767,9 miljoner euro - en ökning med 18 miljoner från året innan.

 • Köttproduktionen nådde nytt rekord i Finland

  Framför allt produktionen av broilerkött har ökat.

  Köttproduktionen i Finland ökade i fjol med två procent till rekordstora 404 miljoner kilo, meddelar Naturresursinstitutet Luke. Produktionen av fjäderfäkött ökade klart medan produktionen av svinkött minskade något. Produktionen av ekologisk mjölk och ekologiska ägg ökade.

 • Ferrari nästa i tur – här är Räikkönens nya bil

  Den nya bilen går under namnet SF-70H.

  Om en dryg månad startar årets formel 1- säsong och stallen har nu börjat presentera sina bilar. I dag var det Ferraris tur att presentera sin bil som går under namnet SF-70H.

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk