Hoppa till huvudinnehåll

Sjukhusen kan inte underlätta muslimsk begravning

porträtt på pia jardi en snöig vinterdag
Många tvättar sina döda hemma säger Pia Jardi. porträtt på pia jardi en snöig vinterdag Bild: Yle Victoria Wirén porträtt,pia jardi

Muslimer i huvudstadsregionen får ge avkall på traditionerna vid dödsfall då vissa inslag i den muslimska begravningceremonin inte är möjliga att genomföra på sjukhusen.

Enligt muslimsk sed skall den döda kroppen tvättas omedelbart före begravningen, och om inte det är möjligt görs det kvällen före. Kroppen tvättas ordentligt med rinnande vatten, sveps in i två rena tygstycken och placeras i kistan. Just nu finns det inte sådana möjligheter på sjukhusen i Helsingfors. Nu sker tvätten ofta hemma hos familjen.

Förvaltningsöverskötare Marketta Kupiainen vid hälsovårdcentralen säger att det inte är omöjligt att hitta ett rum för ändamålet. Men att det just nu inte finns en plats som rent logistiskt kunde fungera bra.

- Ett rum med rinnande vatten och avlopp och en skild dörr, finns inte just nu tillgänglig. Men med sanering av våra utrymmen är det inte omöjligt att skapa en sådan plats.

Det muslimska rådets ordförande Pia Jardi har svårt att förstå att en plats inte finns till hands.

- Tvätten av den döda kroppen kan jämföras med den kristna välsignelsen av den döda. Det är viktigt, inte bara för de anhörigas välbefinnande, utan för hela den muslimska samfundet i Helsingfors.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen