Hoppa till huvudinnehåll

Vapaavuori: Domen måste tas på allvar

Samlingspartiets gruppordförande, Jan Vapaavuori ser allvarligt på Ilkka Kanervas dom. - Det är en mycket hård dom och det här är en fråga som vi måste ta på allvar. Å andra sidan är processen ännu i gång, säger Vapaavuori.

Ilkka Kanerva dömdes i dag till ett år och tre månaders villkorligt fängelse för grovt tagande av muta och för brott mot tjänsteplikten.

Kanerva tog själv initiativ till att Samlingspartiets riksdagsgrupp nästa vecka tar upp frågan om hans framtid i riksdagen och gruppen.

Jan Vapaavuori vill inte i detta skede spekulera i vad gruppen kommer fram till på sitt möte, men han tror att Kanerva kan fortsätta som riksdagsman, åtminstone tills vidare.

- Processen är ännu på hälft och det är inte dags att dra slutliga slutsatser ännu.

Domen påverkar inte riksdagsarbetet

Också riksdagens generalsekreterare Seppo Tiitinen bedömer att Kanervas dom inte har någon juridisk inverkan på Kanervas arbete i riksdagen eftersom domen inte har vunnit laga kraft.

Tiitinen konstaterar att riksdagsledamöternas ställning enligt grundlagen är stark.

Om domen vinner laga kraft reagerar inte riksdagen som institution på något sätt men varje enskild riksdagsledamot har möjlighet att föreslå att en process för att avsluta riksdagsmannauppdraget, konstaterar Tiitinen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes